Šepoty a výkřiky krásné Anny Calvi

Hana-Slivova

Už dlouho to na "rockovém" koncertě nevypadalo tak jako včera v Lucerna Music Baru během vystoupení britské zpěvačky a kytaristky Anny Calvi. Lačné oči mužů i žen v publiku hltaly každičký pohyb téhle femme fatale s ústy rudými jako krev, která by při jejím vystoupení klidně mohla stříkat. V pauzách, kdy se Calvi zrovna nemazlí se svou kytarou - a vlastně s celým sálem.

"Vidíš ty rty? Schválně si na dnešek pořídím stejně červenou rtěnku. Dámy, nevíte, co je to za odstín?" napsal pár hodin před koncertem britské zpěvačky Anny Calvi předskakující kuchař v masce Kittchena na svůj facebookový profil.
A není to jenom dráždivá rudá rtěnka na prvorepublikové tvářičce téhle třiatřicetileté hudebnice, co na první pohled elektrizuje: včera k tomu Calvi přidala snad deseticentimetrové jehlové podpatky a lokny, kterými nahradila upjatý drdol.

Recenze CD: Milostná zaklínadla čarodějky Anny Calvi

Na stagi příliš nemluvila. Když svým sytým altem zrovna nevyprávěla milostné příběhy z desek Anna Calvi a One Breath, s kytarou zavěšenou vysoko nad pasem lehce nepřítomným pohledem a s neznatelným úsměvem sledovala fanoušky. Zamčená ve svém vlastním světě, kam je vstup povolený jenom skrz hudbu a s ní spojené emoce.

Se třemi doprovodnými muzikanty – bubeníkem, klávesistou a perkusionistkou, kteří se i naživo skvěle postarali o les zvuků – včera v Lucerna Baru Calvi postavila jakousi imitaci kabaretu, naživo ještě syrovějšího než na albu. S kytarou se mazlila, jako kdyby to byl muž, a z písniček Suzanne and I, First We Kiss nebo barové předělávky Elvise Presleyho Surrender udělala lekce svádění. Svádění, během kterého není jasné, kdy se bude hladit a kdy sekat drápky, kdy potečou slzy, krev anebo kdy to prostě bude jenom intenzivní.

Stejně dobře ale umí čarodějka Calvi – s vydatnou pomocí kolegyně obsluhující nejroztodivnější bicí nástroje –  navodit atmosféru temného parku, kde se dějí věci: takové Sing to Me nebo Piece by Piece gradují z klidu před bouří do extáze, již Calvi dokáže vyvolat jen několika prostými pohyby a zvýšením hlasu. A co teprve, když dojde na hity jako je písnička Suddenly z aktuálního alba One Breath: v podání Anny Calvi zní, jako kdyby měla vypálit posluchače na Měsíc.

A takový byl vlastně celý včerejší koncert. Setkání se zpěvačkou z jiné planety, která se nestydí naživo rozpálit silně osobní a přeci tak samozřejmé emoce.

Anna Calvi
Support: Kittchen
Praha, 6. března 2014, Lucerna Music Bar

Témata:,