Sexy cool popůlnoční Arctic Monkeys

ondrejbambas

Jsou skupiny, které hrají čtyřicet let to samé. Pak existují takové, co nenatočí dvě podobná alba. Arctic Monkeys měli až do letošního roku na kontě desky čtyři, rozdělené do dvou skupin. Novinka AM otevírá třetí kapitolu inspirovanou nejen předchozími počiny, ale i R´n´B a fanouškům přináší neotřelý mix tradiční hudby s aktuálními trendy.

Sheffieldští Arctic Monkeys prorazili před sedmi lety vynikajícím debutem Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not, který jim okamžitě získal tisícovky fanoušků. V druhé polovině roku 2008 se rozhodli své kroky otočit jiným směrem a osudovým se jim stalo setkání s Joshem Hommem z Queens Of The Stone Age. Pro kapelu to byl nový producent a v období desky Humbug (2009) zároveň objevitel Ameriky, dalo by se říci. Své poznatky ze Západu nyní muzikanti dokázali konečně plně zužitkovat.

Poslechněte si Arctic Monkeys v Youradiu

Arctic Monkeys jsou na AM víc američtí než kdy předtím. Stačí se podívat na promo fotky a je jasné, že zpěvák Alex Turner, oblečený do křiváku a s poctivě připravenou vlnou na hlavě, už není tím dvacetiletý kluk z dělnického severu Anglie, který zpívával Get On Your Dancing Shoes.

Jak Arctic Monkeys ukázali už na předešlých dvou albech Humbug a Suck It And See (2011, recenze), poctivě čerpají z rocku The Velvet Underground nebo Black Sabbath. Tvrdé riffy ála stoner rock už ovšem z novinky AM nezní tak často. Na desce je naopak dobře slyšet vliv R´n´B, ke kterému se skupina dobrovolně hlásí (největší inspirací prý byli Aaliyah a Dr. Dre). Nejvýraznější je tenhle vliv ve dvojici písní One For The Road a Arabella, v nichž si jednoduché beaty povídají s říznými kytarami a hlavně s falzetem bubeníka Matta Helderse a baskytaristy Nicka O’Malleyho. Ostatně rozšíření vokálních řad je krok dobrým směrem, jenž  alba dělá rock’n’rollovou variaci na černošskou hudbu z dílny studia Motown.

„Je to velmi sexy cool popůlnoční nahrávka,“ popsal novinkové album Josh Homme při tiskové konferenci na festivalu Rock For People. Bravurně definované, včetně vtipné narážky na název nahrávky, která po troše tápání na předešlých dvou albech opět přivádí skupinu na dobrou (a hravou) cestu.  

Arctic Monkeys - AMKdo ale ví, kudy budou Arctic Monkeys pokračovat. Vždyť tím, co přinese zítřek, si není jistý ani sám frontman Alex Turner: Do I wanna know? If this feeling flows both ways, zpívá v úvodní  Do I Wanna Know. Ve skutečnosti je to ale nyní každému jedno. Hlavně, že teď, v září 2013, vydali Arctic Monkeys bezvadnou desku.

Arctic Monkeys – AM
Vydavatelství: Domino Records
Celkový čas: 41:43
Seznam skladeb: Do I Wanna Know? R U Mine? One For the Road, Arabella, I Want It All, No 1. Party Anthem, Mad Sounds, Fireside, Why´d You Only Call Me When You´re High, Snap Out of It, Knee Socks, I Wanna Be Yours

Témata:,