Shaggy byl vrcholem Semtex Culture festivalu


Také Brno se letos v létě dočkalo svého pravidelného hudebního festivalu. Opravdovou událostí pátého ročníku Semtex Culture festivalu, který proběhl 30. srpna, byl koncert United Flavor s hostujícími Big Family, vrcholem večera pak americký reggae zpěvák Shaggy.

{Shaggy Foto myspace

Ačkoliv se jedná o jednodenní záležitost, připravil Semtex Culture pro návštěvníky v Mariánském údolí celkem čtyři stage. Jednotlivé styly kromě hlavního multižánrového pódia reprezentovaly především hip hop, techno, jungle, drum´n´bass a house. Vše open air, jedinou výjimkou byla tzv. Red Zone, která svoji zajímavou nabídku dokázala vměstnat do velkého party stanu.

Carmen z United Flavour předvedla úctyhodný výkon
Celý areál ožil úderem sedmnácté hodiny odpolední. Rozestupy mezi jednotlivými sektory přesně odpovídaly zvukové kapacitě vymezeného prostoru, a tak s příchodem do areálu mě již vítal DJ AKA a Sean John svoji mash-up produkcí. Jejich set začínal kombinací Bubba Sparxxxe a Cassidyho, který se proslavil především díky povedenému singlu I´m A Hustla. Stačilo popojít kousek dále a najednou stojím před hlavní stagí, kde je prozatím klid. Než zde svá show nabídli Love Gangsters a Clou, svoji exibici si mezitím na Erectus Stage odbyli breakaři z Beat Up Clan a své umění ovládání gramofonů v kombinaci se Seratem předvedli Illuzionists ve složení DJ Chocolatic, DJ Maztah a DJ Opia.
Skvělý byl koncert United Flavour s hostujícími Big Family. Charismatická zpěvačka Carmen předvedla úctyhodný výkon, doprovázený bezchybnou podporou celé kapely. V tu dobu již publikum vytvořilo důstojnou atmosféru, kterou si tato skupina zasloužila. Milým vrcholem byla zpívaná skladba s instrumentálním podkladem Family Affair, který má ve svém repertoáru Mary J Blige.

Bombastický Shaggy
Poté se vše připravovalo na vyvrcholení večera, amerického reggae zpěváka Shaggyho. Uvítací filmová znělka na začátku jeho představení dala připomenout, že interpretova přezdívka pochází z kreslené pohádky Scooby Doo. A pak to začalo. Diváci se dočkali od tohoto devětatřicetiletého válečného veterána všech podstatných hitů, během více než hodinové podívané zazněly Bombastic, Oh Carolina, It Wasn´t Me i Angel. Po zbytek noci se stihli ještě vystřídat drum´n´bassoví Kosheen, Skyline s novou vokalistkou Markou Rybin a Kontrafakt, kteří účinkování na hlavní stagi uzavřeli svým klasickým perfektním výkonem.

Shaggy a Bombastic

Svůj náboj měla bezesporu i Semtex Jungle – Drum´n´Bass Arena, i když na první pohled vypadala spíše jako průchozí místo mezi hiphopovým světem a tím v Red Zone. Za zmínku zde stojí sety britských D – Bridge a Storm, oba doprovázel svým freestylem neúnavný SP:MC.
Úderem půlnoci byla hip hop produkce vyměněna za techno, postupně se předvedli X Press 2, Gaetano Parisio, Thomas Schumacher a belgický CJ Bolland.

Red Zone byla spíše společenskou událostí, odpovídala tomu i skladba návštěvníků a nabídka barů, které se táhly po celé délce z obou stran tohoto provizorního prostoru. A tamní line up? Rozhodně oceňuji vystoupení Afrika Islam (známý též pod uměleckým jménem Son Of Bambaataa), který patří mezi hudební legendy i proto, že v letech ´87 a ´88 například produkoval alba Rhyme Pays a Power od Ice T.
Pořádající agentura Depo Crew tentokráte pátý ročník Semtex Culture festival zkusila posunout z tradičního zářijového termínu na poslední srpnový víkend. Jedním z uváděných důvodů bylo i počasí, které se jako jedné z mála letošních letních akcí nakonec opravdu vydařilo.