Sháníte dárky na poslední chvíli? Kupte cédéčko! Poradíme, jaké vybrat

Hana-Slivova

Do Vánoc chybí týden a Koule je tady se sadou tipů na "last minute" dárky - cédéčka. Nevěřte, že dneska už je zájem jenom o empétrojky (nepřevážete je mašlí!), výhodou klasického cédéčka je třeba i to, že si ho hned pod stromkem mohou přehrát také starší a méně technicky zdatní členové rodiny. Praktické bude i v autě s CD mechanikou. Krabičky cédéček mají navíc bezva čtvercový formát, takže úhledně je dokáže zabalit i ten největší antitalent. Že nevíte, co letos vyšlo a která deska za těch několik stovek stojí? Koule vám poradí.

Pro partnera/partnerku

Norah JonesNorah Jones: The Fall (EMI, 279 Kč v Bontonlandu)
Americká zpěvačka a klavíristka vydala nedávno čtvrté řadové album. Rozešla se se svým dlouholetým přítelem, klavír mění za kytaru a na desce s ní spolupracoval například producent Jacquire King, který v minulosti pomáhal i Tomu Waitsovi nebo letošní úspěšné kapele Kings of Leon. Na albu Fall stále hraje hlavní roli Nořin sametový hlas a cit pro frázování, místy je ale daleko víc rockové, než bývalo zvykem. Skvělá deska pro zasněžené domácí večery.

Pete Doherty: Grace/Wasteland (EMI, 372 Kč v Bontonlandu)

.

Markéta Irglová, Glen Hansard (The Swell Season): Strict Joy (Anti-),

.

Pro maminku

SashaSasha: Good News On a Bad Day (Sony Music, 465 Kč v Bontonlandu)
Recenzi na Kouli si přečtěte tady

Poslední deska německého hezouna a bývalého partnera porotkyně SuperStar Marty Jandové nás na Kouli mile překvapila. Sasha na ní sympaticky míchá pop, retro rock i kavárenský swing. Album působí radostně, hodí se jak třeba do auta, tak k odpolednímu posezení na zahradě. Singl Please Please Please je vysloveně zábavný! Poslechněte si ho tady.  

Jaromír Nohavica: V Lucerně (Sony BMG, 325 Kč v Bontonlandu)
Jedná se o dvojCD a DVD, které zachycuje dubnové koncerty v pražské Lucerně. Kostru desky tvoří skladby z alba Ikarus, doplněné staršími nevydanými písněmi. Na nahrávce hostuje i hiphopová formace z Jihlavy Pio Squad, díky němuž vznikla neskutečně silná písnička Já tam byl.

.

Tomáš Hanák: Tomáš Hanák (Klíče, 279 Kč v Bontonlandu)
Známý moderátor a herec Divadla Sklep Tomáš Hanák přichází u vydavatelství hudebního publicisty Pavla Klusáka s první autorskou deskou. Všechny texty si napsal sám, s hudbou pomáhal kamarád David Noll. I na desce je Hanák vtipný, hraje si s náladami, melodiemi i slovy, takže záhy zjistíte, jaký má vztah k technoparty nebo konzumnímu životu. Jestliže vám vyhovuje vtip a šarm Tomáše Hanáka live, pak na desce, kde funguje představivost, se jeho "dobré vlastnosti" ještě násobí. Ukázky z desky si poslechněte na MySpace.

Pro tátu

Iggy PopIggy Pop: Préliminaires (EMI, 427 Kč v Bontonlandu)

) od Josepha Kosmy a Jacquese Prévérta má pro Iggyho i díky netradičním beatům netypicky klidnou náladu, stejně jako I Want to Go to the Beach. King of the Dogs zní jako od Toma Waitse, překvapí i sedmička How Insensitive, v originále od "latináře" Carlose Jobima.

Michael Bublé: Crazy Love (Warner Music, 446 Kč v Bontonlandu)
Na nové desce přichází Michael Bublé se dvěma původními songy a hlavně se sobě vlastními verzemi jedenácti standardů z různých období. Hlas Bublého na desce zvoní i hladí a k zábavné singlovce Haven´t Met You Yet natočil skvěký singl. Koukněte na něj tady:

http://www.youtube.com/watch?v=1AJmKkU5POA

Různí: For Semafor (Klíče, 232 Kč v Bontonlandu)
Druhá deska z labelu Klíče přináší zajímavý a mohdy i vtipný pohled na písničky semaforské dvojice Suchý, Šlitr. Tata bojs, Vypsaná Fixa, Zuzana Navarová, Jan Burian a dalších 16 kapel nebo písničkářů si vybralo jednu ze skladeb S+Š a nahrálo ji po svém. Vznikla tak pozoruhodná kolekce, která bude mít dozajista své fandy (sympatický a svébytný "přepis" písniček, které znají generace) i odpůrce (poetika Suchého a Šlitra je jedinečná a na desce se do ní trefila jen Zuzana Navarová s Ivánem Gutiérezzem). Ať tak či tak, cécéčko je to svou podstatou výjimečné. Ukázky z desky si poslechněte na MySpace.

Pro babičku

Susan BoyleSusane Boyle: I Dreamed a Dream (Sony Music, 372 Kč v Bontonlandu)

.

Karel Černoch: Ztráty a nálezy (Universal Music, 279 Kč v Bontonlandu)
Karel Černoch, jeden z nejvýraznějších zpěváků české popmusic, zemřel před dvěma lety ve věku 64 let. Letos mu vyšla kompilace největších hitů, které Universal sebral na dvojCD. Na "tom nejlepším" z Karla Černocha najdtete známé písničky jako Láska prý, Popelky nebo Ona se brání, ale i méně známí skladby z desky Letiště. Ideální nahrávka ke vzpomínání.  

Pro mladšího bráchu

RytmusRytmus: Král (EMI, 288 Kč v Bontonlandu)
Rytmus je pán, Rytmus natočil desku Král… Jeden z nejkontroverznějších rapperů současnosti, slovenský Rytmus, nachystal spolu s šikovnými producenty další várku mírně naštvaných příběhů. Dobře plynou, ozývají se z nich slušné scratche či odkazy na americký sound a hostující zpěvačka Tina i kamarád Ego odvedli též slušnou práci. Možná, že u desky váš sourozenec nevydrží celý rok, má-li ale rád hiphop, neměla by mu v poličce chybět.

Vec: Funkčné remixy (EMI, 244 Kč v Bontonlandu)
Rapper Vec je na Slovensku něco jako průkopník hiphopu. V 90. letech zakládal populární Trosky, loni vydal úspěšnou desku Funkčný veterán a letos ji nechal přemixovat. Dílo, na kterém se podílel například Karaoke Tundra, Cartonnage nebo Veneer, teď vyšlo pod názvem Funkčné remixy. Deska je díky šíři spolupracovníků hodně různorodá, zaujmout by mohla hlavně ty, kteří hiphop obyčejně neposlouchají.

.  

Arctic Monkeys: Humbug (EMI, 372 Kč v Bontonlandu)

!

Pro mladší ségru

Joss StoneJoss Stone: Colour Me Free (EMI, 427 Kč v Bontonlandu)
Anglické soulové zpěvačce Joss Stone je teprve dvaadvacet, ale hlas má jako vyžilá čtyřicítka. Prodala už přes devět milionů alb a novinka Colour Me Free ji zcela určitě nažene další nové fandy. Na desce Joss společně s vynikající kapelou zručně kombinuje moderní zvuk a drive sobě vlastní se soulem, blues i pop-R´n´B, což z nahrávky dělá ideální desku na večírek nebo třeba i k práci.

) nebo Chybíš mi na ní najdete i Malčik, známý z filmu Anglické jahody. Na desce se Klus doprovází na kytaru, skvěle s ním hraje také Jiří Kučerovský.

Pro kamarádku

Na závěr máme tři typy na desky českých kapel, na které se určitě někdy vypravte společně s kamarádkou nebo celou partou. Všechny tři vyšly shodou okolností u malého labelu Championship.
Charlie StraightCharlie Straight: She´s a Good Swimmer (Championship Records, 232 Kč v Bontonlandu)

).

Eddie Stoilow: The Best of (Championship Records,

.

A co pro sebe? Skvělé desky letos vydali Pet Shop Boys, Robbie Williams, Mando Diao, Muse nebo Beyoncé, dobří jsou noví Kasabian, Daniel Merriweather, Kings od Convenience nebo Wilco. U nás se desky povedly Anetě Langerové, Homolkovi Tobolkovi, u sousedů vyšla skvělá deska košickému Kolowratu nebo bratislavským Živým květům.