Shevening – hudební den žen


Tři patra pražského klubu Le Chapeau Rouge se naplnila tvorbou DJek, muzikantek a umělkyň všeho druhu. Tenhle večer byl totiž věnovaný ženám.

Na pódiu se po časové prodlevě objevily nejdříve básnířky Pavla Fridrichová a Zuzana Musálková, doprovázené dvěma muzikanty. Jejich básně souzněly, díky otevřenosti a přirozenosti jazyka působily celistvě. Zejména Pavliny básně byly plné veselé sebeironie a nadhledu.

Čekání spojené s technickými obtížemi se během večera zopakovaly ještě několikrát. Největší nápor technické nepřízně si odneslo vystoupení hudebního projektu My Name Is Ann. Muzikantky tuto nepřízeň poměrně statečně ustály a ve velmi krátkém čase ze sebe zvládly vydolovat maximum. Jejich projev byl energický a hlasově výrazný, zábavné bylo i vystoupení „back zpěváků“, tří mladíků v barevných košilích a kravatách. Kapela si tak hrála se stereotypy a otočila zdánlivě klasické role, kdy muži bývají (nebo bývali) prezentováni jako tvůrčí element kapely, kdežto  ženy jako zdobitelky svými vokály, tancem a luzným zjevem.

Žádný slet čarodějnic. Nazdobený dort!
Kvůli komplikacím všeho druhu se program dostával do velkého časového skluzu, ale kdo si počkal, dočkal se hudebního vrcholu – vystoupení zpěvačky Yumiko z kapely Papaya Paranoia, doprovázené Djane DeusExMachina  a VJ umělkyní SymaQ. Při poslechu Yumiko, zpěvačky s mocným hlasem a extravagantním vzhledem, se doslova tajil dech. Posluchač měl jednou pocit, že sleduje démona z japonské báje, naléhavě kvílící bytost, aby za chvíli zjistil, že slyší šamanku či léčitelku. Tato hudební perla tak dohnala „ztracené body“ za předchozí občasnou rozpačitost v programu a nekonečné průtahy.

V Le Chapeau Rouge si tak na své přišel skoro každý, body navíc si určitě zaslouží i ne úplně „profláknuté“  zakomponování čtení poezie do koncertního programu. Shevening tak nebyl žádný slet čarodějnic a militantních feministek, ale rozpustile a s gustem nazdobený hudební dort.

Shevening
Gaffa, My Name Is Ann, Papaya Paranoia, Djane DeusExMachina, SymaQ, Zuzana Musálková, Pavla Fridrichová a další.
16. ledna  2009, Praha, Le Chapeau Rouge

4 hvězdičky