Showmanovi McCoyovi a Druhé trávě diváci tleskali ve stoje

Milan-Janecek

Rudolf Křesťan a Druhá tráva si pozvali na své narozeninové turné vzácného hosta, legendu hry na foukací harmoniku Charlieho McCoye. Bezmála sedmdesátiletý umělec zahrál v pražském Divadle Bez zábradlí průřez světovou country hudbou opravdu bravurně. Ve spojení s jeho přirozeným šoumenstvím a několika vtipnými historkami ze života z toho vychází výborný koncert v příjemné atmosféře a bouřlivé ovace vestoje.

Charliemu McCoyovi na divadelním pódiu zdatně sekundovala kapela Druhá tráva, jejíž členové patří v tuzemsku i ve světě k extratřídě. U nás jsou její hráči vyhledávanými studiovými muzikanty, spolupracovali třeba s kapelami Lucie, Kabát, Mig 21 nebo také s Lenkou Dusilovou, Pavlem Bobkem a Katkou García. Zahráli si ale i s Tonym Trischkou, jedním z nejslavnějších banjistů všech dob.

V průřezu country a bluegrass hudby nechyběl Oranžový expres
Koncert na oslavu 18. narozenin kapely odstartoval blok skladeb Druhé trávy s Robertem Křesťanem. Zahrála několik svých nejslavnějších skladeb z ranného období jako Ossian, Red Haired Boy nebo V nevysokých horách. Dostalo se i na předělávky písniček Boba Dylana Dívka ze severu a Seňore.

Poslechněte si píseň Seňore v podání Roberta Křesťana a Druhé trávy

Pak už nastoupil Charlie McCoy a do té doby solidně pulsující koncert získal ještě větší šťávu. Průřez country a bluegrass hudbou obsahoval i nejznámější skladbu světové country Orange Blossom Special, u nás známou jako Oranžový expres, výborně zahranou irskou lidovou skladbu (blugrass pochází z irské hudby) The Water Is Wide a skladbu Luboše Maliny Kdo to obchází můj dům. Jako přídavek zazněla Nashville Skyline Rag, jejíž originální verzi Charlie nahrál v šedesátých letech podle vlastních slov „s jakýmsi Bobem Dylanem“. Závěr koncertu obstaral už  jen krátký sólový výstup Charlieho McCoye.
Jedinou výtku si zaslouží výběr místa. Bluegrass a country je hudba k tanci, nikoliv k sezení. Umístění koncertu do divadelního sálu je proto přinejmenším podivné. Možná to lze vysvětlit tím, že Druhá tráva, elita ve svém oboru, je už tak trochu snobská záležitost.

Poslechněte si McCoye a Druhou trávu v Oranžovém expresu

Robert Křesťan a Druhá tráva, Charlie McCoy j.h.
6. srpna 2009, Divadlo Bez zábradlí, Praha