Šílená kráska Barbara Baekeland: Syna gaye „léčila“ incestem, on ji potom ubodal

Redakce

Na první pohled byla okouzlující, ale na ten druhý... Barbara Baekeland se provdala za milionáře a porodila krásného syna. Na večeře k ní chodili Greta Garbo nebo William Styron, pod tímto pozlaceným povrchem se ale skrývá hodně mrazivý příběh.

Dívek z venkova, které sní o velké kariéře modelky nebo herečky, se denně rodí tucty. Barbara Daly byla jednou z toho mála, kterým se to splnilo – tedy skoro a pouze zdánlivě. Půvabná dívka z Bostonu se narodila na začátku 20. let minulého století. Když jí bylo deset let, její otec spáchal sebevraždu. Když pak kráska získala peníze z pojistky, rozhodla se přestěhovat se do New Yorku a stát se filmovou hvězdou.

Než to ale stihla udělat, potkala Brookse Baekelanda, dědice milionářské rodiny, která vynalezla bakelit a závratně na tom zbohatla. Díky tomu Brooks nemusel až do smrti vůbec pracovat a snažil se prorazit jako spisovatel. Obojí Barbaře, která milovala malování, velmi učarovalo. Netrvalo dlouho a boháče si naprosto omotala kolem prstu, a aby si ho pojistila, vymyslela si těhotenství, načež si Brooks svou milou urychleně vzal. Do skutečného jiného stavu skutečně přišla brzy po vdavkách a v roce 1946 porodila syna Anthonyho.

Baekelandovi pořádali v newyorské rezidenci opulentní večírky, na kterých se objevovaly jen ty nejdůležitější osobnosti. A i když navenek působili jako zábavný manželský pár, za zavřenými dveřmi bylo vše jinak. Brooks byl cholerik a Barbara propadala čím dál častěji depresivním stavům. Když Anthony trochu odrostl, manželství se začalo rozpadat a oba měli mnoho aférek mimo svůj svazek, čímž se nijak zvlášť netajili. Brooks se chtěl kvůli jedné ze svých milenek nechat definitivně rozvést, na to ale Barbara zareagovala neúspěšným pokusem o sebevraždu a odjezdem se synem do Švýcarska.

Tam se dvacetiletý Anthony seznámil s Jakem Cooperem. Divokému Australanovi okamžitě propadl a začal s ním experimentovat s drogami i vlastní sexualitou. Velmi rychle přišel na to, že je homosexuál. Když se to dozvěděla Barbara, snažila se synovi vysvětlit, že je to špatné. Odvezla ho do Španělska a přesvědčovala ho do vztahu se stejně starou Sylvií. Ta se ale místo toho stala Brooksovou milenkou a Baekeland po pár měsících vztahů s mladičkou kočičkou znovu vytáhl rozvod. A Barbara opět sáhla po prášcích… Brooks už se ale nedal obalamutit jejím demonstrativním chováním a ženu opustil. Tím v ní rozpoutal vnitřní bitvu, která vedla k šílenému jednání.

Protože Barbaře nic jiného nezbylo, plně se soustředila na syna, kterému v mezičase diagnostikovali schizofrenii, a až nezdravě se na něj upnula. Vzala si navíc do hlavy, že jeho homosexualitu vyléčí. Nejprve mu kupovala prostitutky, o ty ale stále více neurotický mladík nejevil nejmenší zájem. A tak se Barbara rozhodla zakročit sama. Donutila syna k incestnímu sexuálnímu vztahu, který trval pár dalších let a vyvrcholil brutální katastrofou. 

Už tak labilního Anthonyho celá aféra totálně rozložila, a tak, 17. listopadu 1972, sáhl po kuchyňském noži a v matčině pařížském bytu ji ubodal. Barbara, které v té době bylo 50 let, byla okamžitě mrtvá. Pětadvacetiletý muž se ke všemu přiznal a byl umístěn do ústavu pro choromyslné, odkud ho ale na přímluvu vlivných přátel propustili už po roce. Otec se Anthonyho zřekl, a tak šel žít ke své babičce z matčiny strany. Po pouhých šesti dnech si pro něj ale přijela policie, protože ženu napadl s nožem v ruce a zpřelámal jí několik kostí. Tentokrát už putoval rovnou do vězení, kde po osmi měsících spáchal sebevraždu.

Podle životního příběhu Baekelandových vznikl mrazivý snímek s názvem Savage Grace. Barbaru hraje Julianne Moore, jejího syna mladičký držitel Oscara Eddie Redmayne. Mrkněte na trailer níže:

Galerie duchů, díky které dnes nebudete spát

Foto: Jak se může zdeformovat hlava novorozeněte během porodu