Simply Red se loučili v Praze. Měli toho ukázat víc

Milan-Janecek

Britská popová legenda Simply Red se představila Praze. Přijela v rámci svého rozlučkového 25 Greatest Hits turné. Dramaturgie koncertu byla tedy jasná – průřez tvorbou kapely. Tu přivítal nadšený aplaus zhruba ze dvou třetin zaplněné O2 Areny, který se ozýval po celou dobu koncertu. Kritičtějšímu divákovi však leccos scházelo – poslechově i vizuálně.

Od začátku bylo jasné, o čem a hlavně o kom koncert Simply Red bude. Na dvou obřích obrazovkách po stranách podia se objevoval prakticky jen zpěvák Mick Hucknall a také na podiu se reflektory soustřeďovaly na něho, zatímco muzikanti zůstávali v přítmí. V poklidném tempu začalo očekávané střídání hitů. Skladby jako Fake, Something Got Me Started, Sunrise nebo If You Know Me By Now zná snad každý hudbymilovný fanoušek.

Poslechněte si píseň Fake

Muzikanti byli jen do počtu(?)
Koncert se nesl spíše v barovém duchu než ve velkém stylu. Po několika skladbách navíc začala hudba splývat. Na to, co ji dělá zajímavou, tedy interakce mezi jednotlivými nástroji, čekali náročnější posluchači marně – muzikanti se neprosazovali. Bylo smutné, že sóla klávesisty Dave Claytona prakticky nebyla slyšet. Výrazně převládaly předehrané smyčky, přes které se kytara Kenji Suzukiho ozývala jen sporadicky, stejně jako zanikala hra dalších dvou členů kapely, Iana Kirkhama na saxofon a klávesy a Kevina Robinsona na trubku, flétnu a perkuse. Dobře působila rytmika bratří Lewinsonů, nicméně i ta postrádala nějaké výraznější nazvučení. Jako by byli muzikanti na pódiu jen do počtu. Paradoxně tak byly nejlépe slyšet doprovodné zpěvačky Sarah Brown a Dee Johnson.

Většině fanoušků tohle ale, jak se zdálo, nevadilo. Po každé skladbě se strhl potlesk a publikum za Micka často odzpívalo refrény skladeb. Na to, že zpěvák s lidmi komunikoval jen sporadicky, to byl úspěch. Jako příjemné zpestření působily taneční Ain’t That a Lot of Love a Fairground, ale i při těch kapela trochu nudila. V přídavku zazněla očekávaná Stars a pak se britská legenda, prabděpodobně už naposledy, rozloučila s jásajícím publikem.

Poslechněte si píseň Fairground

Chybělo víc písniček i show
Příjemný koncert v příjemné atmosféře postrádal dynamické změny, rozloučení velké kapely si člověk představuje trochu jinak – jako větší show se zajímavými hosty a delším programem. Koncert trvající hodinu a dvacet minut je spíš výsměch. A fanoušek tak odchází s pocitem, že se Mick Hucknall potřeboval připomenout před vydáním plánované sólové desky.

Poslechněte si píseň Sunrise

V roli předkapely se měli představit Monkey Business, ale z jejich produkce sešlo vinou nesmyslných požadavků hlavní hvězdy. Na zvukovou zkoušku totiž měli mít Monkey Business pouze půl hodiny a nesměli si vzít vlastní odposlechy. Proto Simply Red svůj koncert odstartovali s předstihem oproti plánovanému začátku.

Simply Red
24. května 2009, Praha, O2 Arena

Témata:, ,