Sisyphus: Skvělá elektronika zrozená z mentolek, deodorantů a vína

Hana-Slivova

Možná jednu z nejlepších elektronických desek vydala letos v březnu trojka ve složení písničkář - rapper - producent, která si podle obrazů oblíbeného výtvarníka říká Sisyphus. Nejznámější postavou je tu písničkář Sufjan Stevens, jenž se i v Česku proslavil nahrávkami o amerických státech Michigan a Illionis.

„Pojí nás toho hrozně málo, vždyť si vezměte, jak je to divná kombinace: černý rapper z Chicaga, písničkář z Detroitu a hipsterský producent s pěknými brýlemi z Atlanty,“ směje se písničkář Sufjan Stevens, když mluví o své kapele Sisyphus, která letos na jaře vydala vynikající debutovou desku. „Ale máme se fakt rádi.“

Poslechněte si Sisyphus v Youradiu

Kromě Stevense se na albu podíleli rapper

(Ryan Lott) a příběhy inspirované drogami, depresemi, sexem či rodičovstvím zabalili do toho, co každý z nich umí nejlíp: melancholické elektroniky, odměřeného rapu a vrstevnatého písničkářství.

Zní to, jako kdyby pejsek s kočičkou pekli dort, ale tohle není případ našich chlapců. Jedenáct skladeb totiž dokáže měnit tvar a atmosféru jako nějaké zázračné zvíře: z ambientní abstrakce se překulí do nekompromisně odsekávaného příběhu, hladí, ale za chvíli kouše. Typický je pro atmosféru alba přechod mezi druhou a třetí písničkou; po kontemplativní Take Me rapper Serengeti v Booty Call najednou vybafne jako nekompromisní kápo ulice. Podobně zní Rhytm of Devotion, kde se kromě odpočinkových vokálů Stevense, elektroniky Luxe a štěkotu Serengetiho ozývají i syntezátory, které jako kdyby vypadly z desky posledních Daft Punk.

Album přitom nepůsobí nijak schizofrenně, naopak, písničky se noří z konstantního spodního proudu, aby do něj za pár minut zase vpluly. Celé to zní tak minimalisticky, jako kdyby hudebníci natáčeli v obýváku mezi večeří snídaní a k počítači šel zrovna ten, kdo měl náladu. A dost možná, že to tak opravdu bylo. „Nahrávali jsme dohromady v malém studiu, všude kolem plno kouře z mentolových cigaret, červeného vína a deodorantů. Za tři týdny bylo hotovo,“ říká Stevens.

Son Lux měl na starosti elektronickou stránku alba, je autorem beatů a desku v podstatě poskládal. Stevens se jako písničkář staral o melodiku refrénů (na desce je jeho typický hravý rukopis slyšet hlavně v tracku My Oh My, v sisyfovské přetahované mezi klidem a přímočarostí ale působí spíš nepatřičně), Serengeti pak vymyslel rapovou linku. „Museli jsme mu věřit, protože bílí kluci tohle prostě neumí. Stejně jako on musel věřit nám,“ konstatuje Stevens.

Sisyphus - SisyphusDůležitou roli hraje u trojice Sisyphus taktéž přátelství se sedmapadesátiletým americkým výtvarníkem Jimem Hodgesem, jemuž kapela vděčí za název; původní nepříliš šikovné jméno S/S/S vyměnila za aktuální díky jeho práci. Na tu odkazuje i obal desky.

„Jim dělá velmi abstraktní věci, jejichž význam není úplně jednoznačný. Některé sice hovoří jasně, o drogách, strachu, nemoci či lásce, vypadají sentimentálně, ale pod vším tím ornamentem tepe temný proud, což je nám blízké. A když se ptáte na název, tak samozřejmě: mohou za něj ty Jimovy zlaté a stříbrné kameny.“

Sisyphus – Sisyphus
Vydavatelství: Asthmatic Kitty
Celkový čas: 51:31
Seznam skladeb: Calm It Down, Take Me, Booty Call, Rhythm of Devotion, Flying Ace, My Oh My, I Won’t Be Afraid, Lion’s Share, Dishes in the Sink, Hardly Hanging On, Alcohol

Témata:,