Ska-p nepřicházejí s ničím novým. Stále radikální, jen trochu měkčí


Španělská skupina Ska-p vydala nové CD Lagrimas y Gozos. Popravdě řečeno, s ničím novým nepřichází. Stejné radikální názory a téměř stejné rytmy. Kupodivu to stále zabírá, otázkou ale zůstává, jak dlouho ještě. Dělat stále totéž, držet se svých názorů je sice fajn, ale nebude to časem nuda? Ska-p ale zatím nacházejí nové a nové příznivce.

Ska-punková kapela Ska-p (čti eskape) je dnes v tomto žánru nejznámější. Ultralevicoví, antikonzumní a proti hromadění mamonu zaměření muzikanti se dali po několika letech opět dohromady a natočili již sedmou desku. Co jiného taky mohli dělat, když jejich sólové projekty nebyly tak úspěšné? Zdá se ale, že nám trochu vyměkli. A v jejich písních se navíc začínají objevovat anglické a francouzské úryvky. Lagrimas y Gozos (česky Slzy a radost) také obsahuje více písní v pomalejším tempu.

Ať raději necestují do Vatikánu!
Deska začíná poměrně našláplým songem Ni fu ni fa (volně Ani slovo), kde si Ska-p berou na mušku demokracii. Třetí v pořadí je asi nejzásadnější píseň celého alba Crimen Sollicitationis, ke které již existuje i videoklip. Kapela si v téhle písničce bere na paškál katolickou církev. Jednoduše řečeno, v každém knězi vidí pedofila, v papeži satana. Výlet do Vatikánu? Na ten ať tohle století Ska-p raději zapomenou. Album pokračuje anti-koledou Gasta Claus a několika spíš nevýraznými písněmi, ze kterých vyčnívá La Colmena, pěkně pogovací song. Některé pomalejší písničky vykazují prvky reggae – není to špatné, ale taky to prostě nejsou Ska-p.

Poslechněte si song Crimen Sollicitationis

http://www.youtube.com/watch?v=Rw7fHcbnu6c

Průměrná deska Lagrimas y Gozos nenabízí vzhledem k předcházejícím žádný posun. Ska-p je koncertová skupina, jejíž síla tkví v exhibici na pódiu. A to se na desku nahrát nedá. Písničky navíc stojí na textech, kterým u nás málokdo rozumí. I když o to nakonec nejde. Hlavní je, že si na muziku můžeme pořádně zaskákat, jak bylo vidět i na nedávném koncertě v Tesla aréně.

Ska-p: Lagrimas y Gozos
52 minut, vydalo Sony Music
13 tracků
Nej skladby: La Colmena, Crimen Sollicitationis, Ni Fu Ni Fa.

Témata:, ,