Ska, reggae a dehydrovaný Abaton. To byl Jarní Sázavafest

Marek-Bartos

Pořadatelé letošního Sázavafestu přichystali pro netrpělivé fanoušky už pošesté za sebou akci zvanou Jarní Sázavafest. Tentokrát byla tato hudební mini přehlídka povětšinou záležitostí domácí ska a reggae scény. A přestože výrazně teplé dny venku volají po pikniku, celý včerejší program se odehrál za zdmi pražského klubu Abaton.

„Po minulém ročníku, který proběhl v přeplněném Křižíkově pavilonu na Výstavišti, jsme se rozhodli dát prostor žánrům ska a reggae v příjemném klubovém prostředí Abatonu," vysvětlovali organizátoři Jarního 02 Sázavafestu. Dramaturg Pavel Kloupar a jeho tým to s námi jistě mysleli dobře. Jenže buď udělali fatální chyby při měření skutečných rozměrů tohoto místa, nebo konečná návštěva mnohonásobně předčila jejich nejtajnější sny. Kolem osmé už bylo narváno k prasknutí a kvůli neexistující klimatizaci se takřka nedalo dýchat. Zkrátka, Abaton byl včera vším, jen ne příjemným místem. Ale co. Hlavní je přeci hudba, že?

Vyražte do Montpellier s Fast Food Orchestra

Jiří Schmitzer byl jako vždy zábavný. I když nemohl hrát na kytaru, jak potřeboval.                Foto Marek Bartoš

Akce se v třípodlažním domě  odehrávala na dvou scénách. Na té větší (O2 Stage) se střídaly ska i reggae kapely jako Švihadlo nebo slovenští Polemic, zřejmě největší hvězda letošního ročníku. Druhé pódium (Down Stage) bylo o poznání menší a komornější. Tady měli svá vystoupení naplánovaná hlavně písničkaří jako Jiří Schmitzer nebo Xindl X.  

Abaton se naplnil. A pak přeplnil
Festival zahájila na menším pódiu svým vystoupení pražská raggamuffinová formace Afrodisiak vedená Američanem MC Turnerem. Ne že by jejich vystoupení zklamalo, spojení reggae a hip-hopu ale neznělo v jejich podání nijak originálně. A tak se návštěvník hledající něco trochu více originálního mohl po chvíli přesunout na hlavní stage, kde začínal koncert bývalých studentů rusistiky hrajících pod názvem Ahmed má hlad. Křížení slovanské lidové tvorby, zvláště ruské a běloruské, s rockem působilo jako polití živou vodou. Bohužel však jenom na pár posluchačů.

Prague Ska Conspiraci, čerství držitelé Andělů
Foto Marek Bartoš

S postupem večeru se prostor naplňoval, následně přeplňoval a kapely se střídaly jako na centrifuze. Držitel letošního ocenění Anděl v žánru ska a reggae, skupina Prague Ska Conspiracy, už lidi roztančila, následující legenda českého ska Fast Food Orchestra atmosféru ještě vylepšila. Zklamáním zato byl kocnert jiné reggae legendy – skupiny Švihadlo, které přítomné spíše uspalo. Vrchol festivalu na hlavní a vedlejší stagi ovšem přišel v podobě koncertu Polemic a Jiřího Schmitzera. Tragikomickým společným jmenovatelem obou dvou koncertů byly zvukařské problémy: zatímco v dolním patře písničkář Schmitzer kvůli blíže nepopsané závadě na své kytaře musel omezit instrumentální pasáže, hlavní zpěvák Polemiců Braňo Bajza si naopak řádně procvičil hlasivky, aby byl jeho zpěv vůbec slyšet. Naštěstí všechno dobře dopadlo – Schmitzer díky svému hereckému talentu bavil posluchače i přes to, že mu kytara skoro nehrála, a "Polemici" jsou v ČR tak známí, že většinu skladeb za muzikanty stejně odzpíval nacpaný sál.
Zvuk a organizace byly slabou stránkou letošního ročníku. Včera ale návštěvníci ukázali, jakého sebezapření jsou fanoušci hudby pro vytvoření vytoužené atmosféry schopni.

Jarní O2 Sázavafest
4.4. 2009, Abaton, Praha

Kdo v Abatonu zahrál?
02 Stage
Ahmed má hlas, Prague Ska Conspiracy, Švihadlo, Polemic (SK), Medvěd 009, Discoballs

Down Stage
Afrodisiak, Veronika Padilla (SWE), Štěpán Kojan, Xindl X, Jiří Schmitzer, Bas Ass Honkies, Swamp Safari Sound System