Skoro bez publika a atmosféry


Vánoční koncert dvou letošních českých objevů, Jana Lota + Niceland, nebyl vůbec špatný, ale postrádal dvě důležité věci – publikum a atmosféru. Lidí přišlo do Roxy opravdu málo a atmosféra se tudíž nedostavila, natož vánoční.

První na pódium vybavené videoprojekcí přišla Jana Lota, a začala hrát pro prakticky prázdný sál. Těch pár jedinců se zdržovalo spíše u baru, a tak si nechali ujít premiéru nového klipu k písni Najednou, kterou koncert otevřela. Janin repertoár můžeme s klidným svědomím nazvat čistokrevným popem. Ale popem s tváří. V jejích písničkách je slyšet více vlivů. Na několika tvrdších věcech se jasně podepisuje Wohnout Matěj Homola coby spoluautor.

Za Janou stála dobrá kapela, která v poslední době dostává ucelenější formu a hlavně stabilnější složení, což je velmi důležité, zvlášť, když právě vrcholí přípravy na Janinu novou desku, která by měla vyjít na jaře příštího roku. Pár novinek z připravovaného aqlba také zaznělo, a vypadaly velice zajímavě. Jak Jana přiznává, nová deska pro ni bude mnohem osobnější, tvrdší, a to především proto, že bude jejím prvním uceleným autorským počinnem. V nových písních se stejně jako v úspěšném singlu Lidi objevuje hlasová poloha, která Janě sluší nejvíce a dává nejmarkantněji vyniknout barvě hlasu. Nápadité texty zpívané vysokým, přitom nakřáplým hlasem mají úžasnou atmosféru.

Singl Lidi v TV Óčko

Niceland přišli na pódium chudší o kytaristu, v improvizovaném složení pouze ve třech – bicí, basa a akustická kytara. Debutovou desku Little Black Book kritika přijímá velmi kladně a staví ji na evropskou, ne-li světovou úroveň. Nahrávka je to opravdu dobrá, ale při živém vystoupení naopak vyniká Nicelandův nedostatek zkušeností. To se může jen lepšit. Doufejme, že se bude zvyšovat i počet návštěvníků na koncertech těchto muzikantů, podporu si zaslouží.

Jana Lota + Niceland
16. 12. 2008, Roxy, Praha

Témata:,