Skunk Anansie: Koncertování? To je pro nás luxus, žádná práce!

kristinabila

Dobře naladěné a nadšené Londýňany Skunk Anansie můžeme očekávat o víkendu na Open Air Festivalu v Panenském Týnci. Soudě alespoň podle rozhovoru, který dal Kouli po telefonu kytarista Martin "Ace" Kent. Mluvili jsme s ním hlavně o tom, co ho na letním hraní nejvíc baví. A také o tom, jestli mu jeho rodina dovolí po příjezdu domů dát si sprchu.

Je to už nějaký čas, co jste se Skunk Anansie na turné, nehledě na to, kolik jste jich zažili během celé kariéry. Nejste z hudebních festivalů a neustálého přejíždění trochu unavení?
Martin "Ace" Kent:
Rozhodně ne! Na festivalech je to to úžasné, i když se musíme stále přesouvat. Celý rok na něčem pracujeme, jsme zavření ve studiu, řešíme věci. A pak se najednou ocitneme mezi ostatními kapelami, potkáváme se s fanoušky, sledujeme různá jiná vystoupení, poflakujeme se v kraťasech a triku, je léto… Zkrátka prázdniny! 
Zrovna včera jsme přiletěli do Slovinska a já si v tu chvíli pomyslel: Proboha, to ani není práce, to je luxusní životní styl! Spousta lidí se v pondělí vrací do kanceláře naštvaná, že je zase pracovní týden. A já se vzbudil a řekl jsem si: Paráda, dneska si zahraju na festivalu. Je to zkrátka skvělá věc.

Poslechněte si v Youradiu kapely, které zahrají na Open Air Festivalu
Podívejte se, co Skunk Anansie na festivalech hrají

Sjezdili jste stovky a stovky různých měst, byli jste na stovkách míst. Pamatujete si z nich nějaké detaily? Dokážete vůbec jednotlivé show od sebe odlišit?
Samozřejmě, pamatujeme si všechno. Představ si, že jdeš nakupovat a v obchoďáku projdeš stovkami obchodů, ale i tak si vybavíš, co kde nabízejí a co jsi kde viděla nebo zažila. Občas mi sice chvíli trvá vzpomenout si, jaká to byla událost, protože jsou si v lecčems podobné, ale většina festivalů má nějaký charakteristický rys. Třeba ve Francii to bylo takové hodně přírodní, v Německu zase skvěle organizované… To nejlepší na každé akci je to, že jsou všechny kapely pohromadě a na každém rohu můžeš narazit na staré známé nebo na skupiny, které posloucháš. Naše zpěvačka Skin má ráda Underworld, mě si zase na jednom festivalu chytli Chase & Status a Suicidal Tendencies.

Co uděláš jako první, když se vrátíš domů po dlouhém turné? Předpokládám, že si dáš sprchu a natáhneš se na gauč.
Haha, tak k tomuhle vůbec nedostanu šanci. Jakmile otevřu dveře, skočí na mě moje děti a volají tatííí. Pak jim rozdám pár dárků z turné, synovi třeba koupím tričko, dceři zase náhrdelník. Když dorazím domů, čeká mě zkrátka hodně hraní si a málo spaní.

Poslechněte si akustické Skunk Anansie. Písnička bude součástí akustické desky Live In London, kterou kapela nahrála v dubnu 2013 v Cadogan Hall, sídle Královské filharmonie

Koncertujete od devadesátých let. Změnilo se za ta léta nějak zázemí kapel na festivalu?
Narostl počet festivalů, dřív jich bývalo tak deset za rok, teď je jich zhruba sto. Ale to je tak všechno. Před dvaceti lety se na akcích shromažďovali hudební fanoušci, kteří pili pivo, bydleli ve stanech, pojídali párky, dneska je to vlastně stejné. Po kapsách máme sice iPady a iPhony, ale když jsme na festivalu, tak snadno se na internet nepřipojíme. Oddech od současného světa ale návštěvníci festivalů podle mě zbožňují. Nezbývá jim nic jiného než poslouchat muziku, užívat si s partou kamarádů, pít pivo a dobře se bavit.

Co děláte po odehraném koncertě? Oslavujete, nebo si rychle sbalíte věci a odjíždíte na další akci?
V autobuse jsme zavření až na noc, kdy cestujeme na další štaci. Do té doby si dáme drink, povídáme si s ostatními vystupujícími nebo sledujeme, co se děje na stagi. Jsme hodně kontaktní kapela, každý se rozlítneme do jiných směrů a pak se potkáme v buse s novými zážitky.

Live In LondonVáš reunion se uskutečnil po osmi letech pauzy. Od roku 2009 ale stále nahráváte a spolupracujete bez menšího zaškobrtnutí. Předpokládám tedy, že obnovení Skunk Anansie byl krok správným krokem?
Určitě! Skunk Anansie mezi sebou vždycky měli chemii. Nahrávání, produkování muziky a její propagování jsou dost náročné věci, ale funguje to díky tomu, že jsme dobří přátelé. Zrovna před čtvrt hodinkou jsem dosnídal se zbytkem kapely, i po tak dlouhé době to byla zábava. Naše čtveřice je hodně silná a skvělá parta. Jsme rádi spolu a to nás stále žene dopředu.

V září byste měli vydat vaši první akustickou desku. Už je všechno hotové?
Ano, deska Live In London už je hotová. Mapuje Skunk Anansie od počátků až k dnešku a je to vážně dobré. Záznam koncertu na DVD, kter vyjde společně s deskou, je ale nejlepší. To, jak Skin intimně komunikuje s publikem je… prostě nádhera.

Proč jste se po víc jak dvaceti letech kariéry rozhodli nahrát desku v doprovodu smyčcového orchestru?
Trvalo nám, než jsme se rozhoupali a koncert natočili, protože YouTube i televize jsou klipy a muzikou přesycené. Pak jsme si ale řekli, že akustickou část si může každý během vteřiny stáhnout, proto jsme se rozhodli přidat i DVD s filmem. Je to novinka pro naše dlouholeté fanoušky-fajnšmekry, kteří nás v akustické poloze ještě nemohli slyšet. Deska i DVD vycházejí pohromadě 22. září.  

Témata: