SKUPINA HEX PŘIPRAVILA KE SVÉMU DVACÁTÉMU VÝROČÍ FANOUŠKŮM JEDINEČNÝ VÝBĚR


Jedna z nejžádanějších slovenských skupin HEX působí na hudebním poli více než 20 let. Své významné výročí fanouškům osladila vydáním dvoudiskové výběrovky ‚Všetko najlepšie‘, ve formě knihy, která je plná raritních fotografií a shrnuje dosavadní cestu kapely. Na výběrovce najdete i nejhranější slovenskou skladbu roku ‚Keď sme sami´, která má serveru youtube už téměř 1.500 000 zhlédnutí a už tři měsíce boduje i v českém éteru a aktuálně patří k druhé nejhranější slovenské skladbě.

Kniha obsahuje dvě CD s dvaatřiceti skladbami. Výběrovka Hexu také zahrnuje bonusové CD, které jim nazpívaly blízké skupiny a interpreti jako Vidiek, Polemic, Walter Schnitzelsson, Vetroplach, PPE, From Our Hands, Talkshow, Le Payaco, Korben Dallas, Billy Barman, Puding Pani Elvisovej a Marián Čekovský. „Řekli jsme si, že je čas sumarizovat naši tvorbu. Roky ubíhají velmi rychle, zdá se mi, jako bychom včera teprve začínali. Jsem potěšen, že čtveřice vydržela pohromadě po celou dobu a že si máme stále co říct, že fungujeme a že nás hudba baví. Jsme šťastní, že písničky umí přitáhnout lidi a že po tolika letech stále vyprodáváme koncerty,“ prozradil baskytarista skupiny Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

 

Hex působí na hudební scéně od roku 1990. Původní trojici zakládajících členů doplnil bubeník Tibor ‚Tÿbÿke‘ Szabados a kapela hraje ve složení: Peter ‚Ďuďo‘ Dudák – zpěv, kytara, klávesové nástroje; Tomáš ‚Yxo‘ Dohňanský – basová kytara, vokály; Martin ‚Fefe‘ Žuži – kytara a Tibor ‚Tÿbÿke‘ Szabados – bicí nástroje. Čtveřice, kterou v devadesátých letech proslavil debut ‚Ježiš kristus nosí krátke nohavice‘ (1992), má na svém kontě osm studiových alb, odehrála více než tisícovku koncertů převážně na Slovensku, ale i v Česku, Maďarsku či Spojených státech.

 

Na jaře 2014 převzala kapela platinovou desku a odehrála své první unplugged turné s názvem ‚Keď sme sami acoustic tour‘, na které na podzim naváže sérií dalších koncertů.