Skutečný příběh Dánské dívky: Umřela, protože chtěla mít děti

Redakce

Einar Wegener podstoupil jako první člověk na světě změnu pohlaví a stal se tak populární Dánskou dívkou... Podle něj byl nedávno natočen film.

Einar Wegener se narodil v roce 1882 v Dánsku a byl to muž jako každý jiný a i se tak cítil. V té době ještě netušil, že podstoupí několik operací, které mu změní život a bude nadále žít jako Lili Elbe.

V Kodani během studií se seznámil se svou životní láskou Gerdou Gottlieb, která se v devatenácti stala jeho ženou. Oba se živili jako malíři – Gerda se věnovala ilustraci knih a módních časopisů a Einar se věnoval malbě krajiny.

V jejich životě nastal zlom, když Gerdě chyběla modelka, kterou měla namalovat a požádala tak svého manžela, aby ji nahradil. Ten si oblékl punčochy, ženské šaty, lodičky a pózoval jako žena. V tu chvíli se stalo něco nečekaného.

Dámské šaty mu byly velmi příjemné a vyvolalo to v něm emocionální zmatek. Gerda ho pro legraci podporovala a pomáhala mu s převlekem v ženu, kterou pojmenovali Lili. Lili se však v jeho mysli začala stávat skutečnou.

Gerda měla Lili jako svou múzu a stala se z ní úspěšná malířka, která malovala krásné ženy s mandlovýma očima. Začali spolu cestovat a později se usadili v Paříži, kde žili bohémským stylem života.

Později však vyplulo na povrch, že modelkou, která byla Gerdy múzou, je ve skutečnosti muž, přesněji její manžel. Ten se začal každý den převlékat do dámských šatů a účastnit se tak slavnostních událostí.

Gerda se snažila s celou situací vyrovnat a začala svého manžela představovat jako Lili, Einarovu mladší sestru. Pouze jejich nejbližší věděli, co se vlastně děje.

Einar chtěl spáchat sebevraždu, ale nakonec se v roce 1930 rozhodl, že podstoupí operaci na změnu pohlaví, která zahrnovala odstranění varlat, a byla to první taková operace, která se kdy udála.

Aby byla operace možná, muselo se manželství Gerdy a Einara anulovat, protože sňatky stejného pohlaví ještě nebyly možné. Lili se toužila stát matkou a modelkou, proto podstoupila další operace na odstranění údu a šourku a nechala si implantovat vaječníky.

Lili se nakonec zamilovala do francouzského obchodníka, kterému chtěla porodit děti a tak šla na další operaci, která měla vytvořit funkční dělohu a vaginální kanál. To se jí však stalo osudným – tři měsíce po zákroku zemřela. Příběh byl zfilmován, tak se podívejte na jeho trailer:

Top 11 mysteriózních filmů 21. století: Viděli jste všechny?

5 příšerných filmů, které napsali herci