Skvělí Chinaski na koncertě číslo 999

kristinabila

Když se Michal Malátný a Pavel Grohman potkali, bylo jim dvanáct. O třicet let později, v roce 2011, žije bohužel už jen prvně jmenovaný. Ten s kapelou Chinaski, kterou s Grohmanem v polovině 90. let založil, včera v Lucerna Music Baru odehrál koncert s číslem 999. A byla to paráda.

„Proč na koncertech nehrajete starý písničky?“ Tak prý zní nejčastější dotaz na adresu jičínsko-pražské šestice Chinaski.

Kapela se rozhodla přání fanoušků vyslyšet a během tří klubových koncertů v pražském Lucerna Music Baru, které mají pořadové číslo 999, 1000 a 1001, hraje kromě skladeb z nejnovějšího alba Není na co čekat (Recenze: Chinaski – i poosmé kvalitní zboží) i pecky z šestnáctileté historie kapely. A jedno je jasné: i po tolika letech mají Chinaski pořád grády.

Chinaski – 1. signální na koncertě č. 999

Dvě a půl hodiny, přesně tak dlouho Chinaski divákům servírovali zákusky. Onen „generální úklid“ vzali pěkně zostra, nezapomněli oprášit ani jednu desku. Vyšťourali stařinky Punčocháče a Zuby umělý z první eponymní desky Chinaski nebo Vinohradská č.p .90 z Dlouhýho kouře. Vtipné a zábavné byly i klipy, promítané na plátno za kapelou.

Do vyprodaného Lucerna Music Baru si včera přišli Chinaski poslechnout zástupci všech generací. Kluci, holky, pánové, paní, ti všichni měli jedno společné – velkou většinu textů odzpívali tak lehce, jako kdyby se celý život neučili nic jiného. O to víc škoda skutečnosti, že v klubu se nijak zvlášť neskandovalo; méně strnulosti by atmosféře prospělo.

Chinaski – Vinárna u Vajldštejna na koncertě č. 999

Ani Michal Malátný, oblečený do obyčejných džínů a ošoupaného trika, se ale do oblíbené muzikantské disciplíny „skákej s kytarou kolem krku, co můžeš, dokud tě popruh neuškrtí“ nezapojil. K publiku promlouval poskromnu, kariéru glosoval trefnými hláškami. „Pivo, holky a kořalka – to je prakticky veškerý obsah naší tvorby,“ poznamenal několikrát.

Ať už šlo zrovna o pivo, holky, kořalku nebo cokoliv dalšího, čas v klubu plynul zábavně a možná i trochu nostalgicky. Nové skladby se se starými skamarádily, a tak mohli fanoušci v klidu vzpomínat anebo naopak nasát čerstvý materiál.

Po koncertě číslo 999 je jasné, že Chinaski si tři vyprodané klubové koncerty za sebou v Praze zaslouží. Stejně jako nejvyšší post na stupni vítězů české poprockové scény.

Chinaski – koncert číslo 999
Praha, Lucerna Music Bar, 6. prosince 2011
Videa: BiNMagazineCZ

Témata:, ,