Skvělí Hurts kázali vyprodanému Lucerna baru

Hana-Slivova

Hurts v sobě mají něco z Depeche Mode, Annie Lennox nebo Kraftwerk. Hráčem číslo jedna je tady ale nesmírně charismatický frontman Theo Hutchcraft a sada elektropopových hitovek se silně mocionálním nábojem. V neděli večer je Hurts vystříleli do vyprodaného Lucerna Music Baru.

Jejich debutová deska Happiness má necelých padesát minut a koncert v pražském Lucerna Music Baru netrval o moc déle. Přesto si synthpopový objev minulého roku, duo Hurts, totálně podmanil vyprodaný Lucerna Music Bar.

Nepotřeboval k tomu rozmáchlá gesta, světla nebo velkolepé pódium; nezvykle charismatický frontman Theo Hutchcraft všechna nej obstaral sám.
Oblečen do typického elegantního obleku a bílé košile, chvíli působil jako klidný, ale nesmlouvavý kněz, aby se za chvíli proměnil v hromy blesky. Jestli se o někom ze současné pop scény dá bez uzardění říci, že je cool, je to právě Hutchcraft.

Napěchovaný Lucerna Music Bar (před koncertem se táhla fronta až k metru na Václavském náměstí) mu doslova visel na ústech a pištěl, jako kdyby se na stage sneslo něco božského. Chvílemi to tak opravdu vypadalo; to když zpěvák rozhazoval do publika bílé růže.

Wonderful Life v Lucerna Music Baru

S vtipkováním s natěšeným publikem Hurts šetřili, Hutchcraft jen mile, ale krátce pozdravil Prahu a během skladeb povzbuzoval fandy k ještě většímu nadšení. Během okamžiku se zase stáhnul do sebe a – přitulen k mikfonu – působil jako malý chlapec.

Frontman místo projekcí
Lucerna bar se dostal do varu okamžitě, úvodní emotivní trojice UnspokenSilver Lining a Wonderful Life – nastavila úroveň celé hodinovky velmi vysoko. Hurts ale nepolevili.

V Sunday se dal Hutchcraft na pódiu do razantního pochodu, před Stay zase vyzýval obě křídla Lucerna Baru k soutěži v nadšení. Zázemí mu dělala překvapivě dobře nazvučená kapela, soustředěné tváře a těla muzikantů chvílemi připomínaly počítačové Kraftwerk. Koncert doprovázela pouze úsporná světelná hra a několik jednoduchých zadních projekcí, což byl jednoznačně dobrý tah. Hutchcraft, jeho ego a dobře srozumitelné, posmutnělé texty vydaly za sto projekcí.

Stay v Lucerna Music Baru

Během hodinového koncertu přehráli Hurts v podstatě celou desku, přidali i poctu oblíbené Kylie Minogue v podobě Confide In Me. Když se hlavní dvojice večera – kromě Hutchcrafta do ní patří ještě klávesista Adam Anderson – po hodině rozloučila a odešla do šatny, zbytek kapely zůstal nehybně na pódiu. Většina fanoušků v tu chvíli měla spočítáno, že jako nášup dostanou hitovku Better Than Love.

Better Than Love v Lucerna Music Baru

Včerejší Hurts sice lepší než láska nebyli. Chvílemi k tomu ale neměli daleko.

Hurts + Rara Avis (anoncovaná Clare Maguire účast odřekla, protože se soustředí na britské turné)
Praha, Lucerna Music Bar, 13. března 2011

Témata:, ,