Skvělí Mando Diao dávkují přesně odměřené retro

david-p-stefanovic

Nejzajímavější muzikanti se vyznačují tím, že nenadělují zbytečně často to, co od nich fanoušci čekají. Přesto je vždycky dokážou vyhrát na svou stranu. Podobně jsou na tom i Mando Diao. Aelita je dost možná jejich nejlepší deska, vyžaduje ovšem čas a trpělivost.

Švédové Mando Diao se svou hudbou vždycky hlásili k sedmdesátkovým a osmdesátkovým průkopníkům elektronického popu a taneční muziky. Letošní Aelita se ke kořenům vrací víc než předchozí alba a tvoří tak jakési dovyprávění loňského Random Access Memories (recenze) od francouzských Daft Punk, kteří se vydali pomocí stejných nástrojů do těch samých vod (a našli velmi podobné písně i koncept celé desky).

Poslechněte si Mando Diao v Youradiu

Úvodní singl Aelity, Black Saturday, je z celého alba nejblíže svižnému, kytarovějšímu rocku, jehož vlajkovou lodí je v případě této kapely brilantní Dance With Somebody. Hned následující Rooftop ale táhlými smyčci a zasněnou elektronikou nastavuje kurz pro zbytek nahrávky. Stejně jako u zmíněných francouzských robotů tahle změna nejspíš spoustu lidí popudí. Jenže jako v případě Daft Punk, i tady jde o hudebně nejvyzrálejší desku kapely. Vymazleným kreacím odpovídá i délka písní: z deseti jsou hned čtyři delší než šest minut a pod polovinu toho času nejde ani jedna.

http://www.youtube.com/watch?v=xNQ6UBeUFaI

Mando Diao si tak vybudovali příležitost pořádně se rozmáchnout a vyprávět silné příběhy. Většina se jich točí kolem vztahů a do možná paradoxně na kost ořezaných frází vkládá silné, syrové emoce: Baby, my heart is beating for another baby; she’s got me on my knees to say my last pray; I said when she left me, křičí zpěvák v silné baladě Baby. Ani jedna z písniček v podstatě nedopřává oddechu. Muzikanti ze sebe vydávají všechno, a aby deska naplno fungovala, vyžaduje to samé i od posluchače: podívat se sám sobě do očí a přiznat si své já. Hypnoticky se opakující melodie jsou pro to jako dělané.

Mando Diao - AelitaZ Mando Diao vyrostla jedna z nejzajímavějších kapel současného mainstreamu, která do posluchačů pálí rádiové hity se srdceryvnými texty stejně jako smyčcové kompozice s elektronickými vsuvkami. Dokáže si tak získat fanoušky na diskotékách i mezi fajnšmekry, aniž by jednu či druhou skupinu ztrácela ze zřetele. To je na dnešní scéně veliká vzácnost a nezbývá než doufat, že se skupina na téhle cestě ještě nějakou chvíli udrží.

Mando Diao – Aelita
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 53:42
Seznam skladeb: Black Saturday, Rooftop, Money Doesn’t Make You a Man, Sweet Wet Dreams, If I Don´t Have You, Baby, Lonely Driver, Child, Romeo, Make You Mine

Témata:,