Skyline: Žádná tsunami, jen příjemné vlnobití

Hana-Slivova

Na novou desku pražské kapely Skyline Fairytapes se bude během festivalů jako vždycky dobře skákat. Na rozdíl od předchozí řadovky je ale daleko křehčí, kultivovanější, světlejší a popovější. A zní výborně.

"Na minulé desce Private Madness, Public Danger jsme měli chuť náš zvuk posunout víc ke kytarám, teď nás to přitáhlo zpátky k elektronice. Určitě nás ovlivnilo i to, co se momentálně děje ve světě, třeba z mého pohledu se z taneční hudby stal zase vzrušující žánr," říká bubeník Skyline Radek Bureš, který stál spolu s Hoffym_m koncem 90. let u zrodu kapely a podílel se na vzniku prvního, dobovým drum´n´bass ovlivněného alba Riders in the Store.

Vzrušující je v určitých momentech i novinka Fairytapes. Jako kdyby si Skyline řekli, že pop není v době fúze žánrů sprosté slovo, a s mainstreamovou lehkostí se rozhodli odkazovat právě k tanečním kořenům, díky nimž se během nultých let s příchodem zpěvačky Jitky Charvátové o kapele mluvilo jako o „českých Kosheen“. Jenomže na rozdíl od hudebně zakonzervované kapely kolem zpěvačky Sian Evans (recenze posledního alba) se Skyline na novince výborně podařilo skloubit křehkost, rozlítanou energii a popový hlas aktuální zpěvačky Marky Rybin.

Skvěle to ilustruje hned druhá skladba Fairytale Teller, která se pohybuje někde na rozhraní pohádky Tisíc a jedna noc a valivé elektroniky. Dobrá práce zvukového inženýra Matouše Godíka alias ZKA4T, jenž album mixoval, ale také dobrý odhad samotných Skyline, kteří si desku sami produkovali.

Dobře – v kontrastu s taneční náloží – zní i čistě popová Staying Alive s jasně rozeznatelnou slokou a refrénem; jestliže o předchozí desce Private Madness, Public Danger se mluvilo jako o hutné kytarové náloži, novinka působí jako svěží, odlehčená odbočka; žádná nekompromisní tsunami, jen vlnobití, skrz které probleskují paprsky slunce.

Poslechněte si Skyline v YouRadiu

Kapela se na albu Fairytapes musela poprvé obejít bez „emsího“ NuC, jenž se rozhodl, že dá přednost rodině. Zbylí zpěváci MC Jakob a Marka Rybin si ale díky pestré produkci a barevnému zvuku za mikrofonem docela dobře vystačí. My Life s mužskými vokály je popová rozpustilost ve stylu Monkey Business, Out of Isolation by zase Skyline zfleku mohli prodat do počítačové střílečky, kde by zpěvaččin hlas ohlašoval Skyline - Fairytapesvítězný zásah.

Marka a spol. si na albu Fairytapes drží laťku vysoko překvapivě dlouho, neagresivní a sebevědomý zvuk zpříjemní i skladby, které by jinak pravděpodobně zapadly (I Can´t Breathe).

Festivaloví fanoušci, těšte se. Tancování s novou deskou Skyline by podle všeho měla být zábava.

Skyline – Fairytapes
Vydavatelství: Championship Music
Seznam skladeb: Smudge Your Make-up, Fairytale Teller, Staying Alive, Dancing With Fire, I Can´t Breathe (Forever), One In a Million, The Game, Everybody Wants The Same, Bad Dream, The Highest Mountain, Out Of Isolation, My Life

Témata:,