Slečna Norah Jones a pan Billie Joe Armstrong oživují The Everly Brothers

Jana-Moravcova

Co asi udělá pop-punker (Billie Joe Armstrong), když si potřebuje odpočinout od alkoholu a zběsilého tempa své rodné kapely (Green Day)? Zamiluje se do oldies, na popud vlastní manželky vezme do studia jednu z nejoceňovanějších písničkářek současnosti (Norah Jones) a společně přezpívají málo známe album dua The Everly Brothers z 50. let.

Billie Joe Armstrong, frontman punkrockových Green Day, je velký famoušek oldies. Jednoho dne při poslechu starých skladeb narazil na desku Songs Our Daddy Told Us sourozenců The Everly Brothers a zamrzelo ho, že tak působivé a zároveň krapet obskurní album je dnes (nejen mezi mládeží) neznámé. Rozhodl se jej přivést znovu k životu a jako živou vodu přizval ženský hlas – Norah Jones. Společně pak album kompletně přezpívali. A když se řekne “přezpívali”, myslíme tím doslova a do poslední noty. Originál od nové verze takřka nepoznáte.

Najdi tři rozdíly:

Norah a Billie Joe vzali práci na předělávce pětašedesát let starého pokladu svědomitě. Méně bystrý posluchač by pravděpodobně nerozklíčoval, která verze je nová a která stará. Jediné, co mu napoví, je hlas Norah Jones. “Norah dokáže zazpívat snad cokoliv od rocku po jazz a blues. Má úžasný cit pro melodii,” vysvětluje frontman Green Day, proč si pozval zrovna ji. A opravdu, všechny skladby dvojice přehrála s maximální precizností tak, aby v nich co nejvíc zůstala zachovaná duše původní nahrávky.

Poslechněte si Norah a BIllieho v Youradiu

O dokonalost předělávky se staralo ve studiu nejen ústřední duo, ale i další osoby. Těmi nejdůležitějšími byli vedle Norah a Billie Joea basák Tim Lutznel a bubeník Dan Rieser. Prvotní natáčení jim trvalo pouhopouhých pět dní, ne vše se ale obešlo bez komplikací, Norah a Billie Joe na jednu skladbu z desky totiž zapomněli. Parta, která album Foreverly nahrávala, se tak po pár týdnech musela sejít ještě jednou, aby dotočila poslední písničku a album mohlo vyjít s kompletních setlistem.

Foreverly Pokud máte rádi padesátá léta, country a Norah Jones, určitě této nahrávce dejte šanci. Je příjemně nostalgický a, i když nepřináší nic nového, nadšence pravděpodobně dost potěší. A když nic jiného, Billie Joe Armstronga poznáte v netradiční hudební poloze.

Billie Joe Armstrong & Norah Jones – Foreverly
Vydavatelství: Parlophone
Celkový čas: 45:23
Seznam skladeb: Roving Gambler, Long Time Gone, Lightning Express, Silver Haired Daddy of Mine, Down In the Willow Garden, Who’s Gonna Shoe Your Pretty Little Feet?, Oh So Many Years, Barbara Allen, Rockin‘ Alone (In an Old Rockin‘ Chair), I’m Here to Get My Baby Out of Jail, Kentucky, Put My Little Shoes Away

Témata: