Slovenka Tina má božský hlas. Samotný hlas ale hvězdu nedělá


Tina, slovenská populární r´n´b zpěvačka, vydává třetí desku s názvem Veci sa menia. Jméno si stihla vydobýt už před lety, po druhé desce Chillin si ji zapamatovalo i české publikum. Ke slávě jí pomohl především po všech stránkách dokonalý hlas, který by jí mohla závidět i Amy Winehouse.

Tina je na Slovensku velká hvězda nejen pro r´n´b a hiphopové fanoušky. Druhá deska Chillin se stala senzací a odnesla si pět výročních cen Aurel. Že „árenbíčko“ je in, dokazuje Tina i nadále. A být in znamená jít s dobou, žehrat na originalitu a napodobovat všemi možnými způsoby. Pozlacený look, černošský sound, houpavé rytmy a hlasové kudrlinky. K tomu trendy hadříky, americký úsměv, schopný producent a šikovný člověk, který obsluhuje počítač míchající zvuk. Bum. Vyumělkované a komerční r´n´b je na světě.

I bez patentu na rozum poznáte, kde se stala chyba
Pilotní singl Chápeš  ale nezní ani trochu špatně, dokonce až mile pozitivně. Je to hravý song se zajímavým textem, chvílemi protkaný houslovým pozadím. Následuje Ťa zjem, písnička, která jako by na desku přilétla až z daleké Jamajky. Veselé reggae Tině také sluší. Druhý singl desky, Mám chuť na niečo chladené, je remake dávného hitu skupiny Elán. Od původní písničky se liší zejména náladou, verze Elánu je rozvernější, možná i díky hravému videoklipu, kde pánové ve starodávných plavkách hledají, čím by ochladili hrdlo v parném létě. Tina mu vtiskla soulový nádech.
Poslouchatelný sound desky ale občas vystřídají prvoplánové kousky, korespondující někde na pomezí r´n´b, popu a stylů, které Tině nesedí vůbec. Songy jako popová Veci sa menia, diskotéková a hekavá Tak aby bolo jasné nebo hiphopový Príbeh (ve spolupráci s raperskou hvězdou Rytmusem) desku když ne přímo kazí, tak určitě narušují strukturu kompaktní r´n´b a reggae desky.

Tina a Rytmus

Někomu by mohla přijít stylová rozmanitost sympatická a funkční. Tady ale rozbíjí jednotu a přílišným mícháním stylů se snaží posunout Tinu do nijakého stylu MTV. Pilotní singl desky tak bohužel nabízí něco, čeho na ní najdete jen poskrovnu. Škoda.  

Tina – Veci sa menia
Celkový čas: 44:01
Vydalo: EMI
Skladby: Chápeš, Ťa zjem, Veci sa menia, Za svojim stát, Skor než uverám, Tak aby bolo jasne, Mám chuť na niečo chladené, Noviny, Pribeh vsp. Rytmus, Posledný král, Waiting vsp. Tami, Príbeh vsp. Rytmus

Témata:, ,