Slovenští slavíci Smatanová s Cmorikem v Praze jako v obýváku


Několika slovenskými Sláviky ocenění umělci Zuzana Smetanová a Peter Cmorik se včera představili v pražském Lucerna Music Baru. Do klubu dorazilo jen pár desítek lidí, přesto rezonoval, jako kdyby přijeli U2.

Křehká Slovenka Zuzana Smetanová se na pódiu zjevila krátce po deváté  – a muselo ji být lehce smutno. Nedivil bych se, kdyby na pódiu dostala strach, jelikož proti ní se rozléhaly obrovské pláně vzduchoprázdna, ze kterého se občas vyloupla pohupující hlava naladěného posluchače.
Žádné chmury se však nekonaly a Zuzka se pustila do představení těch nejznámějších pecek ze svých čtyř alb; zazněly tak třeba Nech sa deje čo sa má nebo Zdá sa, že to stačí. Především krajané žijící v Praze se neostýchali a Smatanové výrazně pomáhali s texty, což kvitovala s blaženým úsměvem a místy i překvapeným úděsem, co všechno její věrní znají.

Peter CmorikSvou hodinku naplnila až po okraj, mezi zlaté hřeby večera a příjemné překvapení lze zařadit rockovou coververzi písně Hany Hegerové Čerešně a závěrečný duet Pár dní, jež v originále nazpívala se zpěvákem DesmoduMário Kollárem. V Praze se úkolu zhostil moderátor jednoho z pražských rádií, avšak prostor, který zaplnil spíše trapnýn výkonem plným výkřiků typu „pojďme lidi!“, nakonec v závěrečném refrénu raději přenechal jedné ze slovenských fanynek, která moderátora předčila úplně ve všem.
Zuzana Smatanová se svým bandem zanechala včera večer v Praze rozhodně lepší dojem než její kolega.

Cmorik laťku nepřeskočil
Jako druhý přišel na pódium slovenský Kurt Nilsen/Petr Bende/Martin Chodúr aneb spousta kolegů ze světových SuperStar v jednom – Peter Cmorik.
Svůj koncert začal snad jediným hitem, který znají i Češi, songem Čakáme, a s každou další písničkou se propadal níž a níž. Laťku nasazenou Zuzkou Smatanovou prostě nepřeskočil, jen ji s pokorou podlezl. Cmorik hlasově rozhodně nezklamal, ale v porovnání s křehčím protějškem prostě zaostával. Jistě, je milé, když se muzikanti pouští do ekvilibristických zvukových orgií, celkově se ale projev Petera shlukl v jeden velký rockový orgasmus, ze kterého vyčníval klávesista Juraj Tatár.

Přestože do Lucerna Baru dorazilo málo diváků, celkový dojem ze slovenské akce zůstal pozitivní. České hvězdičky typu Olgy Lounové neboEwy Farne neměly na tomhle koncertě chybět. Takhle se totiž dělá poctivá muzika.

Zuzana Smatanová a Nech sa děje čo sa má

Peter Cmorik a Čakáme

Zuzana Smatanová a Peter Cmorik
Praha, Lucerna Music Bar, 11. května 2010

Témata:,