Souboj: Jsou lepší noví Tokio Hotel, nebo Paramore?


Když vydají novinku dvě relativně podobné kapely, nedá se s tím udělat nic jiného, než je podrobit zatěžkávací zkoušce. A jak v zájemném souboji dopadli emaři z Německa Tokio Hotel a zámořští Paramore s talentovanou Hayley Williams za mikrofonem?

První kolo: Hudební styl
Tokio Hotel
jsou pracovně starší a známější, alespoň v Evropě. Německá kapela se stala jedním z hlavních průkopníku tzv. emo stylu a prostřednictvím populárních obrázkových časopisů dokáže oslovit primárně posluchače mladší generace. Novinka Humanoid tak v podstatě nemá důvod vymanit se (a ani se nevymanila) z dosavadní úspěšné koncepce: desce vládne více či méně plytký poprock.
To Paramore – i když ani jejich poprock není kdovíjak duchaplný – pracují hlavně s postavou zpěvačky Haley, která posluchače dokáže vytáhnout z letargie a jednotlivým písničkám dodá různé barvy a nálady. Pocit, že deska Brand New Eyes  je „na jedno brdo“, pak u nových Paramore nemáte.

Poslechněte si Paramore

Druhé kolo: Fanoušci
Paramore jsou typická teenagerská kapela. V jejich produkci najdeme i písničky, které si hrají na milostné balady, koncepčně přesně zapadající do komedií o lásce pro dospívající. Zato partička z Německa za sebou táhne pověst skupiny, díky které si mladičké dívky s černými linkami kolem očí řežou ruce.

Třetí kolo: Celkový dojem
Uspořádaný a uchu ladící poprock s melodickým hlasem Hayley. To jsou Paramore,  učesaná a čistě oblečená čtyřčlenná kapela z Tennessee, která si za celkový dojem zaslouží více bodů. V Looking Up (a nejen v ní) znějí Paramore jako

.
Tokio Hotel oproti nim na celé desce Humanoid splývají v tak trochu neslanou a nemastnou hmotu. Z Dogs Unleashed se sice pokusili udělat hit pro diskotékové parkety, je to ale jedna z mála výjimek potvrzujících pravidlo. Náročnějšího posluchače nemají šanci zaujmout ničím jiným než specifickým vzhledem.

Poslechněte si nové Tokio Hotel

http://www.youtube.com/watch?v=3Mi1xxT3Fqc&feature=fvst

Rozhodnutí: Tokio Hotel dostali K.O.
U Koule.cz to na celé čáře vyhráli Paramore, jako mladá poprocková kapela zvládli vyprodukovat relativně obstojný hudební zážitek. Navíc disponují výraznou zpěvačkou s pronikavým hlasem, ostatně i proto si vysloužili místo na soundtracku k filmu Stmívání a jejich desce Brand New Eyes se daří i v britské hitparádě. Prostor jim ve své rubrice o mladých nadějných kapelách věnoval i prestižní hudební magazín Q.  

Tokio Hotel – Humanoid
Vydavatel: Universal Music
Celkový čas: 45:12
Skladby (English Version): Noise, Darkside od the Sun, Automatic, World Behind My Wall, Humanoid, Forever Now, Pain of Love, Dogs Unleashed, Human Connect to Human, Alien, Phantomrider, Zoom into Me

Hodnocení: 50%

Paramore – Brand New Eyes
Vydavatel: Warner Music
Celkový čas: 40:16
Skladby: Careful, Ignorance, Playing God, Brick by Boring Brick, Turn It Off, The Only Exception, Feeling Sorry, Looking Up, Where the Lines Overlap, Misguided Ghosts, All I Wanted, Decode

Hodnocení: 70%

Témata:, ,