Soundrack k letošnímu podzimu: Kings of Convenience

Hana-Slivova

Vítejte v Kostce! Tentokrát vám představíme hudbu letošního podzimu. Kapelu, kterou možná neznáte, ale znát byste měli. Dělá se u ní totiž dobře spousta věcí.

Kings of ConvenienceJsou dva a znějí jako ještě měkčí verze Paula Simona a Arta Garfunkela (to jsou ti, co zpívají třeba Most přes rozbouřené vody). Dvě kytary, dva hlasy, jedny brýle ála Woody Allen a jeden zevnějšek časopisového fotomodela. Na pódiu toho moc nenamluví, decentně vtipkují, schovávají se, aby vykouli na druhé straně pódia a nečekaně se zapojili do písničky.

Kdo je to?
Folk-popové duo z norského Bergenu, které si říká Kings of Convenience. Eirik Glambek Bøe a Erlend Øye (ten s brýlemi) po pěti letech vydali další, celkem třetí řadovou desku, již nazvali Declaration of Dependence (něco jako Oznamujeme závislost). Třináct lehce melancholických, jemných a rytmických písniček, které si můžete pustit jako podkres k rande doma i v kavárně, na večírku, při umývání nádobí, přesazování kytek, při běhání nebo v noci v autě.  
"Každý říká, že naše hudba je mírná a klidná, ale málokdo si umí představit, kolik je za tím napětí a dramat," řekl Eirik v rozhovoru pro časopis Filter. Při natáčení se prý s parťákem Erlendem hodně dohadují, každý má o výsledném zvuku a tvaru písničky jinou představu. Důležité ale je, že tyhle spory nejsou nakonec vůbec ani vidět, ani slyšet. Ani na pódiu, ani na desce.

Jestli hledáte soundtrack letošního podzimu, pořiďte si nové Kings of Convenience. Možná, že se vám při jejich poslechu začnou klížit oči. Jestli je  – a hlavně uši – udržíte otevřené, garantuji závislost. Příjemnou závislost.

Boat Behind z nové desky Declaration of Dependence

Témata:,