Southpaw předvedli svoji závislost. Tentokrát tak trochu bez šťávy


Pražská kytarovka Southpaw by se dala označit za stálici české hudební scény. S různými obměnami v sestavě funguje už od roku 1996 a včera se v rámci turné k vydařenému aktuálnímu albu Addiction představila v pražské klubu Roxy.

Southpaw předskakovalo trio Sunflower Caravan, které nedávno vydalo svoji eponymní debutovou desku.  Přestože tento večer neměl být o nich, činili se Andy, Michell a Vít znamenitě; předvedli nadýchaný instrumentální nářez okořeněný živelností Andyho, který poskakoval za klavírem. Kluci se viditelně nechali pohltit lehce psychedelickými tóny vlastních písniček a koncert si opravdu užívali.

Southpaw a Gregorym v čele  
Foto Vladimír Pohorecký

Bez žen a tak trochu i bez šťávy
Kapela Southpaw nastoupila na pódium kolem deváté, tentokrát bez ženského doprovodu. Na pódiu se tak neobjevila ani zpěvačka Klára Nemravová, která působí s frontonem Gregory Finnem v projektu Ghostmother, ani cellistka Tereza Kovalová, jež se nedávno představila na křtu Gregoryho sólovky Sow Low. Místo toho si premiéru před pražským publikem odbyl nový kytarista.
Absence ženského elementu byla ovšem tak trochu na škodu. Tam, kde na desce slyšíte příjemný hlas Kláry Nemravové, který jednotlivé songy pěkně obohatí, si musel Gregory vystačit sám. Navzdory poměrnědobrému zvuku hráli Southpaw navíc po celou dobu v jakési svazující křeči, k čemuž přispěla i ne úplně perfektně fungující komunikace s publikem.

Hrálo se hlavně z Addiction
Hned na úvod zahrála kapela jednu novinku, po níž pokračovala písní Bombs z alba Addiction. Svůj setlist sestavila téměř výhradně z aktuálního, velmi tanečního a současnými světovými hudebními trendy ovlivněného alba Addiction. Tentokrát se ale tak úplně nepovedlo převést atmosféru a propracovanost jinak znamenité desky mezi publikum. I snad největší hit z alba Addiction, song Pages, nevyzněl úplně tak, jak by si asi kapela přála. Naopak větší ohlas zaznamenal pomalejší hit Shadows z předchozího zvukově pestrého dvojalba Heart Disk. Schizofrenní singlovka Addiction se dostala ke slovu až na samý konec v rámci přídavku a úderem desáté koncert skončil.

Na čem je závislý Gregory?

Southpaw
23. dubna 2009, Roxy, Praha