Spáchali MGMT komerční sebevraždu, nebo geniální desku?


Andrew VanWyngarden a Ben Goldwasser jsou dva floutci z Brooklynu, kteří připomínají bezstarostné hipíky, milují surfování a v hudebním světě prosluli jako kapela MGMT. Před dvěma lety ohromili debutem Oracular Spectacular, chutnou míchanicí psychedelického rocku a synthpopu, letos přišli s experimentálním a troufale pojmenovaným albem Congratulations. Deska je to odvážná, stoprocentně ale stojí za prozkoumání.

Nové album MGMT Congratulations se od debutu liší ve třech věcech. Je nehitové, komplikované a na internet uteklo měsíc před oficiálním vydáním. I proto se ho sami hoši z kapely rozhodli umístit na svůj web a nabídnout zadarmo k poslechu (tady).
Rádi byste si devítku epických, psychedelicky vibrujících skladeb zamilovali a vyzobali z nich oblíbené pasáže? Pak si desku zřejmě budete muset poslechnout hned několikrát. Congratulations se totiž vrací k barevným kořenům, někam tam, kde MGMT v roce 2005 zahájili ještě jako The Management se svým albem demonahrávek Climbing To New Lows hudební kariéru.

MGMT: CongratulationsDvanáct minut a panika k tomu
Úvodní rozhoupaná It´s Working zní, jako by si MGMT vyrazili zasurfovat na vlnách bezstarostných šedesátek a potkali přitom chlápky z The Beach Boys. Flash Delirium je pak zase důrazným varováním pro ty, kteří tajně doufají, že MGMT přece jen neopustili uchu lahodící diskopopové vody. Čtyřminutová skladba totiž několikrát změní tempo i styl a kytarové rify vás vyprovodí až do euforického refrénu, ze kterého vzápětí spadnete v punkovém kvapíku na zem.
Největšími experimenty jsou ale dvanáctiminutová Siberian Breaks a instrumentální Lady Dada´s Nightmare, skladba ponurá a tísnivá tak, že vyvolá negativní emoce. Náladu ovšem rozjasní křehká Someone´s Missing, která díky beatlesovské atmosféře patří k nejlepším písním alba. I závěrečná Congratulations zní jako smířlivé kytarové pohlazení pro uši těm, kteří se s aktuálním zvukem MGMT nedokáží zcela sžít.

Poslechněte si hitovku Kids z první desky Oracular Spectacular

Congratulations je pro MGMT deskou, na které se snaží vyrovnat s popularitou, již přinesl debut Oracular Spectacular. Přestože může znamenat koketování s komerční sebevraždou, za předvedený výkon si ale MGMT určitě alespoň malou gratulaci zaslouží.
Je odvážná, stojí pevně na zemi a odhaluje tajemné koutky duše. Vzhůru do průzkumu!

MGMT přijedou novou desku představit do Prahy. Zahrají 10. prosince 2010 v Divadle Archa. Vstupenky stojí 770 Kč ( cena se bude zvyšovat), seženete je přes Ticketpro a v pokladně divadla Archa.

MGMT – Congratulations
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 43:35
Seznam skladeb: It´s Working, Song For Dan Treacy, Someone´s Missing, Flash Delirium, I Found a Whistle, Siberian Breaks, Brian Eno, Lady Dada´s Nightmare,
Congratulations

Témata:,