Spring Breakers: Počítačová hra o bláznivých holčičích prázdninách

Stefan-Titka

Je tu poslední den školy a prázdniny na obzoru. Čtveřice kamarádek se proto rozhodne, že tyhle budou nezapomenutelné, a vyrazí na divokou jízdu na Floridu. Pokud vám to zatím až moc připomíná další tuctovou teenage komedii ve stylu Prciček, nemůžete být víc vedle. Spring Breakers režiséra Harmony Korina jsou totiž dravou audiovizuální zábavou někde na pomezí artové hříčky a mainstreamu.

Režisérovi Harmony Korinovi se do filmu Spring Breakers podařilo přitáhnout výkvět „svatouškovské“ Disney generace, který vyrval z jejich bezpečných hereckých poloh a přiměl je ukázat dosud nepoznanou stránku pečlivě budovaných image. Do jisté míry, a v tom nelze nevidět záměr, pramení atraktivita celého projektu právě z toho, že Vanessu Hudgens (Muzikál ze střední) nebo Selenu Gomez (Hannah Montana) můžete vidět v bikinách provádět věci, které by strýček Disney jen těžko skousnul.

Ne, nezajde to tak daleko, jak asi tajně doufáte, i když prakticky hned od začátku režisér do diváků napere plážovou orgii s odhalenými ňadry skákajícími do rytmu Skrillexe. Sekvence, která nemá se zbytkem filmu vůbec nic společného, je v průběhu navíc na mnoha místech zrecyklovaná do té míry, že budete poznávat konkrétní záběry.

Motiv opakování hraje ve Spring Breakers vůbec důležitou roli. Díky němu film přestává mít příběh v klasickém slova smyslu a přechází spíš do prožitkové zkušenosti. Pečlivě buduje atmosféru, jejíž intenzita na některých místech přechází až v hypnotickou fascinaci souznění obrazové a hudební složky.

Film tak velmi často místo posouvání v chatrném ději jako by přešlapoval na místě – skládá vedle sebe efektní obrazové montáže podbarvené jen hudbou a hypnoticky monotónními voice-overy, které jako zaseknutá deska pořád dokola opakují jeden jediný výraz („Spring Break forever“). Pro některé diváky to bude jistě otravné.

Průvodcem dívek se stává James Franco alias drogový dealer/rapper „Alien“, postava, která je v jeho podání stejně tak fascinující jako děsivá. Alien se pro dívky stává „zakázaným ovocem“ – fascinující hrou na život na hraně v růžových kuklách s jednorožci na čele a se samopaly v ruce, to všechno za doprovodu mrazivě svůdné melodie Everytime od Britney Spears.

To, co začíná jako klasická MTV produkce každého druhého rappera, se s každou další minutou mění v pravý opak. Tohle není laciný nábor do řad vysportovaných, opálených těl, který tvrdí, že být mladý (a ještě k tomu v Americe) je cool. Spring Breakers svým vyzněním i přes všudy přítomnou MTV estetiku směřují spíš k jakémusi procitnutí z nicotnosti jedné generace.

Jako kdyby měl celý příběh příběh pro jeho hrdinky představovat jen jakýsi Očistec. Místo, kterým si všechny zkažené holky musejí projít, aby se vrátily zpátky do normálního života; změněné a lepší. „Představuj si, že je to jen počítačová hra nebo film,“ zazní ve filmu několikrát z úst hrdinek. Ano, to je přesné. Představujte si, že je to jen počítačová hra nebo film, protože o tom to celé je.

Spring Breakers
USA/94 minut/komedie, krimi
Režie: Harmony Korine
Hudba: Cliff Martinez, Skrillex
Hrají: Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Heather Morris, Ashley Benson, James Franco a další

Témata:,