St. Petersburg ballet poprvé vystoupí v České republice!

Redakce

Ruský baletní soubor St. Petersburg ballet, který tvoří 45 členů, letos na podzim konečně zavítá do Prahy, Brna a Ostravy. Představí u nás své proslulé dílo Labutí jezero v původní verzi. Tento soubor existuje už 27 let a odehrál tisíce vystoupení po celém světě. Dostali se na špičku mezi baletními soubory.

Až do této doby neměl soubor příležitost vystoupit před českým publikem. Soubor se chystá v České republice zůstat o něco déle, aby mohl navšívit naše památky a poznat naši kulturu, což nebývá zcela zvykem.

Mají za sebou několikáté turné v Evropě, Asii a Americe. Po vystoupeních u nás pokračují do Maďarska a na Slovensko.

Labutí jezero je patrně nejslavnější balet klasického repertoáru. Je proslulý a milovaný po celém světě. Baletní choreografie na nesmrtelnou hudbu velkého skladatele Petra Iljiče Čajkovského nenechává lhostejným ne jednoho diváka.

Pohádkový příběh o labutí princezně Odettě a princi Siegfriedovi, plný kouzel, který jim zamíchá s osudy, je příběhem o dobru a zlu. A dobro samozřejmě vítězí.

„V tomto baletu je naprosto vše – příběh, choreografie, hudba, kulisy, kostýmy. Opravdu stojí za to alespoň jednou v životě vidět. „Ruský balet“ petrohradského divadla zachovává tradici opravdového klasického baletu,“ vysvětluje jeden z členů souboru a dodává:

„Baletní umění vzbuzuje zájem a obdiv po celém světě. Vidíme to, když jezdíme na turné do různých zemí. Kamkoli jsme přijeli, byli jsme velmi vřele přijati, diváci po představení odchází nadšení a s pocitem, že to na ně velmi zapůsobilo. Jazyk tance je univerzální a srozumitelný v libovolné zemi. Dokonalost a profesionalita tanečníků v takto složité podobě, jako je balet, je publikem velmi obdivovaná.“

„St. Petersburg ballet zachovává skutečné tradice ruského klasického baletu. Představení se hraje v původním znění, tak jak ho koncipovali velcí choreografové,“ řekl jeden z producentů Ing. Fawad Nadri.

Tým drží rekord v počtu odehraných představení, a to více než 250 za rok. Vystupuje v petrohradských palácích a v zahraničí na jevištích nejznámějších divadel na světě.

Tvůrčí výprava se souborem začala představením v proslulém imperátorském divadle Ermitáže, které je součástí muzejního komplexu. V tomto divadle vystupuje po více než čtvrt století, zajisté ale i v dalších divadelních sálech Petrohradu.

Příprava představení je dlouhodobá a těžká práce režisérů, korepetitorů, umělců, jevištních výtvarníků, kostymérů, technického týmu. Uvedení divadelní inscenace může trvat někdy déle než rok. Ačkoliv baletní skupina vystupuje na jevištních prknech pravidelně, zkoušky nepodceňují a nacvičují pokaždé před chystaným vystoupením.

„My tanečníci si už z dětství zvykáme na tvrdý režim. Chcete-li získat dobré výsledky, je třeba hodně studovat a zkoušet. Ne každému se poštěstí stát se profesionálním tanečníkem, obzvlášť sólovým tanečníkem. Obnáší to pečlivý výběr ve fázi přijetí a přípravy na baletní škole, nabitý program aktivit, zatěžkávací zkoušky, omezení a neustálá práce na sobě samotném – k tomu stát se umělcem je třeba velké úsilí. Nepřetržitě se zlepšovat a nezastavovat se nad dosaženým cílem,“ prozradil jeden z tanečníků St. Petersburg ballet.

V každém představení jsou složité choreografické prvky. Tančit na jevišti 2, 5 hodiny je obrovská zátěž, zejména pro sólisty, kteří mají nejobtížnější části a kteří neustálé upoutávají pozornost publika.

Galerie: Izraelský umělec tvoří boty ve tvaru domu či labutě

Galerie: Romantické francouzské pohlednice z 20. let