Star Trek: Do temnoty se skvělým záporákem

Stefan-Titka

Kapitánův deník, hvězdné datum 2013. Celá posádka USS Enterprise se vrací do kin na další misi pod taktovkou J. J. Abramse. A opět to stojí za to.

Někde uvnitř režiséra J. J. Abramse se jeho dětské "já" musí neuvěřitelně tetelit blahem. Jako by nestačilo, že omladil fanouškovskou základnu Star Treku, do klína mu spadly i nové Star Wars, které do kina přivede v roce 2015, čímž se pravděpodobně definitivně stane "Bohem" pro všechny geeky a nerdy na světě.

Upřímně, už na tento titul aspiroval dlouhou dobu – ne nadarmo se o něm často mluví jako o druhém Stevenu Spielbergovi. Stejně jako Spielberg, i J. J. Abrams totiž operuje většinou na poli čistého mainstreamu, který ale pod jeho supervizí nepůsobí nikdy tuctově. Ať už vdechuje nový život ustrnulé sérii Mission Impossible nebo dělá ze zlatých, modrých a červených vesmírných roláků sexy outfity, většinou se může jako tvůrce opřít o solidní scénáře, které originálním způsobem čerpají z popkultury a zároveň na ni i odkazují.

Druhý díl Star Treku je ve skutečnosti jeden velký odkaz. Režisér si neodpustí ani starý dobrý vtípek s červenými uniformami, kdy jednu z důležitějších vedlejších postav hned na začátku jakoby mimochodem do jedné takové převleče. V původním seriálu červená uniforma vyhrazená pro nižší hodnosti totiž znamenala prakticky jistou smrt. Abrams tak velmi ekonomickým způsobem nejen odkazuje k historii série a pomrkává na skalní fanoušky, zároveň buduje i napětí, zda se postavě podaří překročit stín vlastního prokletí alespoň v rámci tohoto filmu.

Oproti předchozímu dílu je děj dvojky o něco našlápnutější a přímočařejší. Nedá vám prakticky ani na minutu možnost vydechnout. Není ale pravda, že by tím nějak ztrácely postavy, naopak. Jejich charaktery se i tak stíhají dál vyvíjet, zejména v ostrosti kontrastu svých charakterů (kapitán Kirk vs. pan Spock alias Temperament vs. Logika je dvojka radost pohledět, navíc v podání skvělého Chrise Pina coby Kirka a hlavně Zachary Quinta jako Spocka) . Dobrý spektákl poznáte asi i tak, že vám záleží víc na dynamice mezi postavami než na tom, kolik toho ve filmu vybuchne (ne snad, že by tam nic efektně nebouchalo).

Když máte navíc jako hlavního záporáka Benedicta Cumberbatche, už víte, že máte napůl vyhráno. Cumberbatch opanuje film hned prvním záběrem a dál je to jen a jen lepší. Jeho postava, i když v sobě částečně kombinuje klasické žánrové stereotypy, vám ani na chvíli není lhostejná. Uhrančivý Cumberbatchův pohled má zkrátka všechno, co od padouchů očekáváte, a v kombinaci s pevným režisérským vedením je tahle role vedle BBC Sherlocka další, co si herec může s přehledem zařadit do svého portfolia.

Jestli tohle má být předzvěst nových Hvězdných válek, tak se mnou může J. J. Abrams v roce 2015 určitě počítat.

Star Trek: Do temnoty
USA/akční/132 minut
Režie: J. J. Abrams
Hrají: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Simon Pegg, Anton Yelchin, Karl Urban a další
Premiéra v ČR: 6. června 2013

Témata:,