Šťastný Nový rok vám přeje půlka Hollywoodu

Stefan-Titka

Říká se, že se člověk nemůže zavděčit všem. To je asi pravda, ale Sťastný Nový rok Garryho Marshalla se o to minimálně velmi snaží. Po Svatém Valentýnu je tu další „sváteční“ produkt, ke kterému byste obsáhli prostor na recenzi už jen vypsáním všech slavných hereckých jmen, jež v něm figurují.

Máme tu Roberta De Nira a je celkem jedno, že celý film proleží v posteli s výrazem zbitého psa. Na plakátu bude, tak co.
Hilary Swank má dva Oscary – taky dobrý.
Sarah Jessica Parker – Sex ve městě, víc nemá cenu říkat.
Dále v rychlém sledu Halle Berry, Michelle Pfeiffer a taky něco pro Latinskou Ameriku – Sofía Vergara. To, že hraje podobnou roli jako v seriálu Moderní rodina,nevadí, možná právě naopak.

Ale počkat, chybí nám někdo pro mladší cílovku. Co přihodit Ashtona Kutchera, Leu Michele (Glee) a Zaca Efrona (High school musical)? Nesmíme zapomenout ani na Malou Miss Sunshine „podívejte-jak-už-je-velká“ Abigail Breslin a jako úplný sichr pro maminky (a minimálně celé New Jersey) je tu Jon Bon Jovi.

http://www.youtube.com/watch?v=k1Y2uXjsKjs

Wow. Před filmem mělo ono wow ještě jiný charakter: wow, jak s tolika herci chtějí odvyprávět srozumitelný příběh, který by nebyl jen přehlídkou známých obličejů? Jistě, ansámblový film žádná novinka. Byly doménou zesnulého Roberta Altmana, který své herce spojoval de facto do jednoho kolektivního hrdiny a fungovalo to.

Při vší úctě ke Garry Marshallovi, který dal světu například Pretty Woman, která se v rámci žánru romantické komedie řadí na přední místa, tady nejde ani o umělecké vyjádření jako doslova o „product placement s lidskou tváří“.  Třeba takový Robert Downey Jr. ve filmu fyzicky nehraje, ale díky reklamním panelům s plakátem na nového Sherlocka Holmese, jež jsou tu ne náhodou k vidění, si ho taktéž užijete víc než dost.

Sarah Jessica Parker,Ano, ke šťastnému novému roku můžeme přistupovat jako k produktu. Naštěstí to není tak odpudivý produkt jako jsou třeba až na půdu vykalkulovaní Hranaři.

Film je koncipován jako mozaika postav, jejichž příběhy se odehrávají během jednoho silvestrovského dne. Problém je ale v tom, že při tolika postavách se vždycky najde nějaká, která vás nebaví.

Některé mají slabé dramatické motivy (Halle Berry), jiné přehrávají, případně pateticky deklamují (Hilary Swank) a v některých případech jsou postavy prostě jen hloupé na to, aby s nimi herci cokoliv kloudného předvedli (Sarah Jessica Parker).

Na druhou stranu jsou tací, kteří překvapí. Takový Zac Efron, proplouvající silvestrovským dnem spolu s Michelle Pfeiffer, jíž „plní přání“ z novoročního předsevzetí, je celkem zábavný. Vůbec celá linie s tímto věkově rozdílným párem v některých místech hází emoce, které možná nejsou „upřímné“, ale filmařsky fungují.

Dobrá zpráva tedy je, že Šťastný Nový rok ve skutečnosti nakonec není tak nesnesitelný, jak se tvářil z trailerů a z plakátů. Některé mikropříběhy jsou zajímavé, jiné méně, některé jsou vyloženě trapné, ale ve výsledku to pořád dává slušné skóre. Ostatně není snad každý Silvestr složený z podobných vrcholů a propadů?

Šťastný Nový rok (New Year´s Eve)
USA, české titulky, 118 min.
Režie: Garry Marshall
Hrají: Hillary Swank, Robert De Niro, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer, Zac Efron, Lea Michelle, Sofía Vergara, Katherine Heigl a další
Premiéra: 8. prosince 2011