Stmívání koulí


Hana se s neskrývaným ostychem podívala na svou kamarádku Evu. Už zase telefonuje, špitla si sama pro sebe. Koutky úst jí cukaly, bylo na ní vidět, že se jí dnes cesta do práce nepovedle podle jejích představ.

To je tak, když si do práce vezmete kolo, hodobóžové šatičky s rudě krvavou výšivkou a pentli do vlasů. Takhle na papíře to vypadá jako dobrej nápad. Když ale vrátnej Pepa poleje omylem schody pivem a ujedou vám nohy, vyválíte se v tom a voníte celej den jak vyčpělá dvanáctistupňová fanynka Kabátů, tak je vám pentle s prominutím na nic.

 

Hanka tyhle situace dobře znala, nebylo to poprvý, co se jí zatmělo před očima na schodech. Marně se v rámci svý pravidelný týdenní seance u psychoanalytika snaží vytěsnit tu nepříjemnost s přepravkou jahod. Klasický schéma grotesky z černobílejch fimů s Oldou Novým – dámu pozve pan hezoun na piknik s ovocem, dáma koupí ovoce, vybere si doma svůdně průhlednou sněho bílou blůzku, na schodech si rozverně telefonuje a do toho přijde osudový zašmatlání noh a kotoul. Jestli něco na bílým topu vypadá jako menstruační syndrom, pak jsou to jahody. Pan hezoun se nechápavě s lascivním pohrdáním v očích podívá na halenku a nezmůže se na víc, než že se otočí a začne utíkat pryč. Příště ty jahody kupte mražený, radí Hance psychoanalytik.

 

Hanka v sobě dusila všechny ty jahody a pivo a snažila se na to nemyslet. Představovala si sama sebe, jak jede na bruslích do posilovny a ten fešák odnaproti jí pozve na limonádu. Nepomohlo to. "Telefon", uprskla si. "Telefon", uprskla podruhé a zatvářila se jako Lady Gaga, když jí Beyoncé poprvé svůdně zaglosovala Tarantina. "Ten telefon tu nezůstane", prskla potřetí.

 

Hance se setmělo před očima, neviděla rudě ani růžově, neviděla nic. Byl to prostě záblesk, když se ale probrala, nevěděla co říct. Opravdu vyhodila Evin mobil z okna? Eva se na ni nechápavě podívala a řekla onu legendrní větu, které se dnes již všichni společně smějeme: "Hani, tobě se zase zatměla koule!"

Témata: