Strahov Open air 2008 – studenti se baví


Jak si představujete studentský život? Holky, kluci (každému podle gusta), muzika, trocha sportu a hodně piva? Pokud jste ve středu 8. října 2008 zabloudili na Strahov, mohli jste nabýt právě tohoto dojmu. Konal se tu totiž Strahov open air. K vidění (a slyšení) byli Post-it, Tleskač, Xavier Baumaxa nebo zahraniční hosté The Sonic Boom Foundation. Jistě příjemným zpestřením pro pánskou část publika byly zápasy v bahně.

Akademický rok pro absolutní většinu vysokoškoláků už začal, nicméně studentstvo zatím sezení ve školních lavicích docela nepřivyklo a myslí zůstává někde v létě u vody. Takovým symbolickým rozloučením s prázdninami je tradiční akce Strahov Open air. Akce funguje pod záštitou ČVUT (kdo by to řekl, i technici se chtějí bavit) a letos se uskutečnil již 14. ročník.

Na hlavní scéně v areálu strahovských kolejí ČVUT vystoupily kapely Panama, The Flake Tapes, Post-it, Čankišou, The Sonic Boom Foundation a nakonec Xavier Baumaxa. Paralelně probíhala akce i v Klubu 007, kde měla křest skupina Toneless, a Klubu 001, ve kterém vládla DJská produkce.

Funny sportovní odpoledne
Název Open air napovídá, že kromě koncertů tu byly i další možnosti vyžití. Konkrétně se České vysoké učení technické zaměřilo na sport. Mohli jste se přihlásit na turnaj ve fotbale či volejbale, vyzkoušet sumo v gumových oblecích, nebo se nechat připevnit k tyči a zahrát si lidský stolní fotbálek. Hlavně pánskou část publika pak velice zaujaly dívčí zápasy v bahně. Účastnice obdivuji. Už proto, že i když slunce zrovna svítilo, takové teplo rozhodně nebylo.

Současně s bahenními zápasy to na hlavní scéně rozbalila pražští Post-it. Očividně si to užívali a přestože hráli v celkem nevýhodném čase (bylo docela brzo odpoledne a jak je známo, lidé nejsou zvyklí chodit na zahajovací hodinu, pokud je nečeká něco zdarma), vybudovali si před pódiem slušné publikum. Hráli starší ( Ideál) i novější songy (Gigolo).

Hravý Tleskač rozehřál všechny v rytmu ska
Asi největší přízeň publika si získala  plzeňská kapela Tleskač. Její vystoupení bylo veselé, hravé a spoustu přítomných přimělo k tanci. Nevím, kolik z nich mohlo být pravidelnými posluchači ska a nakolik se nechali jen strhnout davem, každopádně přiblížit se zpočátku k pódiu blíž než v osmé řadě hrozilo pošlapáním bot, či nějakou tou ranou loktem. „Pogovací vlna“ se však s každou další písničkou nemilosrdně posunovala dál od pódia. Bylo horko jak v kotli hiphopového festivalu. Zkrátka Tleskač to se svým živelným výstupem pořádně rozhýbal. Ke konci už pogovali nebo se alespoň nějak pohupovali do rytmu snad všichni.

Divoká hudební smršť až do večera
Po Tleskačovi nenastalo žádné zvolnění tempa. Kapela Čankišou, která se specializuje na world music a kombinuje rockový základ s etno prvky, pokračovala taktéž v divokém rytmu. Poté spustila opravdovou taneční smršť jediná zahraniční formace večera, a to hosté z německého Lipska The Sonic Boom Foundation. Jejich styl se dá popsat jako techno-rock. Ano, i to je v dnešní době možné. O závěr večera se postaral litvínovský písničkář Xavier Baumaxa se svou lehce sakrastickou zhudebněnou poezií.

Jak hrají The Sonic Boom? Takhle:

Strahov Open air je příjemná akce nejen pro studenty vysokých škol. Snad se příští, již 15. ročník bude odehrávat ve stejném duchu a budeme moci opět zahájit nový akademický rok nejen učením. Už Jan Ámos říkal: „Škola hrou.“

Témata:,