Street dance zaplavil svět


Na sloupech, na školách a zastávkách visí plakáty o náborech do tanečních skupin zabývajících se street dance. V tramvaji jede skupina slečen v nápadně extravagantním oblečení, kalhoty XXL proklatě nízko u pasu nejsou výjimkou. V rádiu opět vysílají reklamu na street dance battle nite v populárním pražském klubu Karlovy lázně. Na zastávce stojí podivný mladý muž se sluchátky na uších a vlní se v rytmu neslyšitelné hudby. Do kin přišlo pokračování úspěšného amerického snímku Let's dance 2: The Street.

Je to tak, současná mladá generace podlehla přílivu kultury pouličního tancování nazývané street dance. S tímto označením se nejspíš budeme setkávat čím dál tím častěji.

Tanec z ulice
Street dance lze považovat za všeobjímající název pro taneční styly, které se objevily mimo taneční studia. Vznikly, jak již z názvu vyplývá, opravdu na ulici. Jejich kolébkou se staly v 70. a 80. letech minulého století Spojené státy americké. Právě tam byly nově vzniklé taneční styly oblíbeným prostředkem zábavy, odreagování, komunikace, sblížení s dalšími lidmi, vyjádřením emocí. Také se ovšem staly způsobem boje a dokazování si vlastní síly. Tanec se v USA zkrátka rovnal všestrannému projevu svobody.

Díky stoupající popularitě se street dance brzy proměnil ve fenomén, který dobyl svět. Již se nejednalo jen o undergroundové hnutí. S tanečními styly, jako byl Locking, House dance nebo Hip hop, se mohli lidé setkávat stále častěji, ať už v klubech, televizních show či ve videoklipech. Z ulic se styly přesunuly do tanečních studií, kde se pod vedením více či méně známých choreografů začali lidé učit tanci. A to platí dodnes. Na mnohých workshopech lektoři předvádějí a učí své nejlepší choreografie. Právě tento fakt však bývá cílem kritiky. Jeden ze základních charakteristických rysů pouličního tancování je totiž umění improvizace (tzv. freestyle) a schopnost vytvářet nové kroky, nové pohyby a originální styly.

„To, že někdo umí krásně zacvičit naučené vazby, z něj ještě nedělá tanečníka,“ tvrdí většina osobností pouličního tancování. Ale, bohužel, jak se street dance přiblížil masám, stal se nejen sportem nebo určitým stylem, který je právě „in“, ale také značně výdělečnou činností. Opravdoví tanečníci však vědí, v čem vězí pravá krása street dance. Každému osobně přináší tanec něco trošku jiného, ta krása však spočívá v pospolitosti, vzájemné spolupráci, v lásce k hudbě a tanci, která všechny tanečníky spojuje.

Taneční soutěže
K pouličnímu tancování vždy patřily také různé soutěže, ať to byly agresivní undergroundové battly, které vládly v ulicích Bronxu a pomocí nichž si znepřátelené gangy dokazovaly svou dominanci, nebo oficiální taneční závody, při kterých se různé taneční skupiny chlubí nově propracovanými choreografiemi. Dnešní battly se od těch původních značně liší. Stále se sice jedná o místo, kde si může tanečník vydobýt dobré jméno, získat určitou prestiž, ale z tanečního parketu již zmizela agrese a z battlu se tak stalo přátelské setkání.

Street dance battle probíhá v několika kategoriích pouličních tanců. V Česku se nejčastěji soutěží ve stylech Break dance, New style, House dance, Locking, Popping a popřípadě i Krump. Battle může probíhat mezi jednotlivci, dvojicemi, trojicemi i mezi početnými skupinami, záleží jen na stanovených pravidlech.

Důležitou součástí  battlu je odborná porota. Ta na konci jednotlivých tanečních vstupů (ty bývají obvykle tři pro každou stranu) určí vítěze, který postupuje do dalšího kola. Z pavoukového vyřazovacího systému nakonec vyjde absolutní vítěz. Správný battle se navíc neobejde bez pořádného DJ, rozvášněného publika a samozřejmě moderátora, který celou akci konferuje.

Kromě street dance battlu stojí za zmínku i tzv. all style battle, který se nedělí na jednotlivé kategorie, ale tančí se ve všech pouličních tancích najednou. Záleží jen na tom, jakou skladbu DJ pustí.

Street dance v Česku
Taneční scéna v Česku poslední dobou čile rozkvétá. Nejenže se konají soutěže tanečních choreografií, ať už pouze pohárové, nebo ty celorepublikové, ale značně se také rozvíjí undergroundová scéna. Z existujících battlů stojí určitě za zmínku street dance battle Druhá šance v Olomouci, Beat street v Brně nebo prestižní SDK Battle of  Europe v Jedovnicích. Česká taneční skupina BDS Academy navíc letos odkoupila práva na pořádání kvalifikace pro střední a východní Evropu na jeden z nejznámějších street dance battlů na světě – Juste debout. Tanečníci čtyř zemí, Slovenska, Maďarska, Polska a Česka, se proto sjeli do Prahy, aby bojovali o postup do finále soutěže v Paříži. Do toho se kvalifikovali v kategorii New style Wahe a Deen (CZ), v House dance  Steve a Shannon (P), v Poppingu Pego2 & Bruise (SK) a v kategorii Locking Bándi & Papi (H).

To ale není vše. Důkazem, že pouliční tancování v Česku stále zvyšuje svou úroveň, je patrně i jedna z nejprestižnějších mezinárodních street dance akcí v Evropě konaná právě v Jedovnicích u Brna. Akce nese název Street dance kemp Europe a letos v červenci se zde na pátém ročníku setkali největší taneční osobnosti světa, a to z USA, Francie, Japonska, Německa, Dánska, Slovenska, Brazílie, Anglie a dalších zemí. Dny patřily lektorům, kteří na pěti venkovních stageích pořádali workshopy pro více jak tisíc mladých tanečníků, o večerech probíhaly jamy, battly a různé taneční párty. SDK Europe si tak právem získal uznání po celém světě.