Střípky z Designbloku aneb co vás ještě čeká a nemine

karolinabranikova

Sedmnáctý ročník mezinárodní přehlídky designu se sice chýlí ke konci, ale kdo ještě dnes zavítá na Výstaviště v pražských Holešovicích, stihne si užít poslední kousky skvělého designu, módy a estetiky. Ústředním tématem letošního Designbloku 2015 je Svoboda, tak se nechte se inspirovat a užijte si volný a svobodný pohyb ve vzdušných prostorách. Tady je náš výběr.

Interiérový design

Na Designblok se chodíme každý rok dívat hlavně na nové židle, stolečky a lampičky všech možných i nemožných tvarů. I letos přináší přehlídka nové technologie, tvary a nápady tuzemských i zahraničních návrhářů. V Superstudiu na výstavišti byste rozhodně neměli přehlédnout explozi více než 70 exponátů rakouského designu Austrian Design Explosion, futuristický nábytek z dílny GRUND, novinky studia Jan Plecháč & Henry Wielgus se skleněnými prvky od Lasvitu nebo netradiční tapety české značky Lavmi. 

Austrian Design Explosion. Zdroj: Designblok

Móda a šperk

Ani letošní ročník Designbloku nezapomíná na sesterská odvětví designu – módu a šperk. Přehlídková mola se hemžila ukázkami těch nejlepších návrhářů a v Openstudiu si můžete ulovit nějaký ten designový kousek do svého šatníku. Šperkaři a módní návrhaři tu letos mají výrazou posilu ze zahraničí. Na Designblok letos přijela ukrajinská návrhářka Irina Dzhus se svou kolekcí Totalitarium, která výborně reflektuje letošní téma přehlídky – Svobodu. 

Ale i šikovní čeští šperkaři a návrháři tu mají již tradičně své místo a těšit se tak můžete na prezentace Ateliéru K.O.V. z UMPRUM, šperky od Jany Bezděkové, Janjy Prokić, Galerie Září nebo se můžete podívat na osvěžující a hravý studentský design. 

Výstava Galeri Září. Zdroj: Facebook Galerie Září

Světla

Co by byl design bez světla. Pokud přemýšlíte, jak prosvětlit svůj domov a přidat mu na kráse, nechte se osvítit posledními kousky ze světa designových lustrů, lamp a lampiček. O tom, že i křišťálové lustry se dají dělat jinak, vás přesvědčí prezentace studia BOMMA, která vznikla za spolupráce se studiem Olgoj Chorchoj (letošného vítěze Hlavní ceny Designbloku). Svítidla připomínající bubínky v různých materiálových i barevných úpravách představí studio Brokis a minout nemůžete ani jedinečnou kolekci studia Lasvit, jedné z nejvýraznějších a nejúspěšnějších tuzemských výrobců skleněných svítidel.

Prezentace Lascvit na Desigbloku. Zdroj: Facebook Lasvit

3xR Redukuj / Renovuj / Recykluj

Na neotřelé, ekologické a vtipně hravé pojetí designu se můžete přijít podívat na expozici galerie 3xR – tedy Redukuj / Renovuj / Recykluj. Jeho designéři hledají způsob, jak minimalizovat odpad a k vytváření svých výrobků používají rozbité věci z nábytkářského řetězce IKEA. Vznikají tak nové stolečky, hodiny, lustry, lampy, dětský nábytek i stoličky a sedáky. Všechny jsou roztomilé, nápadité a navíc můžete hádat, ze kterých ikeových součástek byly produkty vyrobeny. 

Lampa Svetellsoon studia 3xR. Zdroj: 3xR

Křest knihy Karel Novák: Přirozeně

Pokud doma máte knihy Kmeny nebo Příliš pozdě zemřít z nakladatelsvtí BiggBoss, možná budete chtít přidat další titul do sbírky. Aktuálně vychází kniha s názvem Karel Novák: Přirozeně autora Romana France, který byl zároveň kurátorem stejnojmenné výstavy. Není lepší příležitost, než si ji pořídit na dnešním křestu v Trafo Galerii, v aule prostoru Ex Post. 

A jak už to u BiggBossu bývá, nemůžete čekat žádnou oddechovou beletrii. Karel Novák: Přirozeně se věnuje naturismu a pojímá fenomén nahoty prostřednictvím fotografií, které autor knihy pořizoval v uplynulých desetiletích. Akce začíná 27. října od 18:00 na adrese Příčná 1 na Praze 1. Nudistům zdar!

Ukázka z knihy Karel Novák: Přirozeně. Zdroj: Designblok

Das Filmfest 2015: Tady se vám němčina neztratí
Kulturou nabitý podzim v Meetfactory láká na komiksy, filmové projekce i divadlo