Stud – když se sex změní v diagnózu

Stefan-Titka

Co se stane, když se vášeň změní v závislost? Režisér Steve McQueen natočil studii člověka, který vyměnil lásku a city za pouhou potřebu. V hlavní roli exceluje Michael Fassbender, kterému by alespoň nominace na nedávno skončeném oscarovém klání slušela.

Jméno Steva McQueena (podobnost se slavným americkým hercem čistě náhodná) není tak úplně neznámé. V roce 2008 debutoval celovečerní filmem Hlad, pojednávajícím o hladovce v irské věznici.

Stud (v originále Shame) je teprve jeho druhým celovečerním snímkem, ale už teď můžeme vypozorovat jasný a čitelný režisérský rukopis, který má do budoucna velký potenciál.

Brandon (Michael Fassbender) má navenek všechno. Pohledný, dobře zajištěný, bez závazků – ženy mu padají do náruče, kdykoliv se na ně podívá. A Brandon se dívá často. Je posedlý sexem. Když není na nočním tahu za jednorázovkou, objednává si pravidelný eskort servis nebo masturbuje u svého notebooku. Nic mezi tím. Nastavená rutina se změní s příchodem problematické Brandonovy sestry Sissy (Carey Mulligan), která jako by do jeho života vnesla najednou uvědomění si sebe sama a zintenzivněla jeho frustrace.

Pokud vyrazíte na Stud jen jako na povyražení si u „erotického“ filmu, neuškodí varování, že Stud není zrovna typem filmu, kde by erotika výrazněji stimulovala. Steve McQueen se nebojí užití explicitní záběry, v jeho podání se ale tělesný kontakt mění na pouhý nástroj, kterým podtrhává frustraci lidské existence. Sex se tak stává jen bezpocitovou drogou hlavního hrdiny a podobně je i ve filmu zobrazován.

Stejně jako tomu bylo u Hladu, i Stud je na první pohled nemainstreamový titul. McQueen nezapře svou minulost experimentálního umělce, a i když je film je lehce artistní, nepřestává ani na minutu udržovat kontakt s divákem. Pracuje s jinou dynamikou filmového vyprávění; vlastně se nedá mluvit o tom, že by se na plátně rozvíjelo něco, co bychom mohli nazval klasickým příběhem. 

Svou postavu nechává režisér doslova existenciálně vyhnít. Dusí ji ve vlastním světě, ve vlastním chtíči. A když už jí dá na pár chvil nahlédnout „druhý břeh“, společně s ní si uvědomíme, že ničeho víc než pouhého nevázaného sexu už ani není schopná.

Právě dospění do této fáze patří z hlediska hereckého výkonu Michaela Fassbendera mezi momenty, při kterých se podivíte nad absencí oscarové nominace. Zapomínat by se ale nemělo ani na Carey Mulligan (můžete znát z nedávného Drive – recenze) v roli Sissy.
Scény mezi ní a Fassbenderem jsou intenzivní i díky dlouhým, několikaminutovým záběrům, které McQueen rád cizeluje do naprosté dokonalosti. I pouhý běh ulicemi nočního New Yorku nedovolí odtrhnout od filmu oči.

Stud je silný film, kterému se ze sexu podařilo udělat patologickou záležitost. Pokud máte chuť na depresi bez happy endu, Stud vás v tomto směru více než uspokojí.   

Stud (Shame)
Velká Británie, 2011, 101 minut, české titulky
Režie: Steve McQueen
Hrají: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale, Nicole Beharie, Jennifer Butler, Lucy Walters, Elizabeth Masucci
Premiéra v ČR: 16. února 2012