Sunflower Caravan mají konečně album

Jiri-Vanek

Sunflower Caravan, jedna z nejoriginálnějších českých kapel, se po osmileté existenci konečně dočkala vydání desky. Na křtu svého eponymního debutu ukázala, že i jen s bicími, basou a spoustou kláves je možné zahrát pořádný rock’n’roll.

Nečekané kytarové intro uvedlo Sunflower Caravan na pódium nabitého pražského klubu Roxy. Trio Andy (klávesy), Michell (baskytara) a Vít (bicí) nenechalo od druhé skladby Change Your Designer diváky vydechnout. Rytmika s divokými bicími a přesnou basou sice občas působí nenápadně, ale není divu. Frontman (jestli o takovéhle funkci můžeme mluvit u kapely, kde se nikdo nesvíjí u mikrofonu) Andy totiž mezi písničkami sice promluví jen občas, ale jinak na sebe zaslouženě strhává většinu pozornosti. Mění klavír za hammondky, obojí kombinuje se syntezátory v občas zběsilém tempu. A, pravda, komíhá se víc než leckterý zpěvák s kytarou. Někdo v tom může vidět pózu, někdo entuziasmus. Zatímco na standardním koncertě slyšíte v jedné písničce sloku a refrén a v nejlepším případě bridge (pokud samozřejmě nejste The Beatles na konci šedesátek), Sunflower Caravan mají v jedné skladbě motivů přehršel. Ty se střídají, obměňují, zase vracejí, což občas připomíná standardní postupy klasické hudby. Ale jsou v tom i The Velvet Underground, The Dandy Warhols, Psí vojáci, znělka pořadu Vysílá studio Jezerka i Bach.

Ovace pro Emu Brabcovou
Sunflower Caravan vůbec nabízejí víc úhlů pohledu. Můžete třeba nadávat na délku křtu nebo ocenit jeho dojemnost, když publikum obrovským potleskem vítá Emu Brabcovou (ex-Khoiba), která na desce nazpívala dvě písně. Okolo samotného křtu se ale soustředí vrcholy koncertu: před ním odzpíval Jens Andersson (spřátelení švédštíThe Ark) hitovku What Is Happiness? v nepravidelném rytmu, po něm Ema (v osmém měsíci těhotenství) zcela neplánovaně zůstala u mikrofonu při pomalé The Hidden Words. Největší aplaus večera patří – vůči kapele možná trochu nespravedlivě – právě jí.

Ke konci už napětí a soustředění trochu kleslo, ale stroboskopy při přídavku vrátily publikum do varu. A ten po koncertě přikrmila dvojice DJs z The Ark.

Sunflower Caravan – křest desky
19. února 2009, Roxy, Praha

Rozhovor s kapelou si přečtěte tady.