Sunshine dojímají i znějí jako U2. Karmageddon se povedl

Jiri-Vanek

Po discopunkových hrátkách poslední desky MGKK Telepathy přichází Sunshine s novou nahrávkou Karmageddon. Skupina soustředěná okolo lídra Kaye Buriánka je zvyklá s každou novinkou změnit styl; tentokrát se vrací někam do období povedeného alba Moonshower And Razorblades. A to nejen stylově, po dvou spotřebních albech znovu natočila skvělou desku.

Poslední dvě desky Sunshine mě moc neokouzlily. Ne snad proto, že by mě jako pivního publicistu děsilo experimentování s trendy, ale spíš proto, že se pro samé trendaření zapomnělo na to, co bylo důvodem úspěchu povedeného Moonshower And Razorblades – silné melodie, které se neoposlouchají ani po třech protancovaných nocích. Těch je na Karmageddonu naopak spousta.

Sunshine: Crimson Curse

Deska je v protikladu k dnešní době singlů nejsilnější jako celek. Můžete to brát jako nevýhodu, protože nenabídne žádnou jasnou hitovku, kterou si týden budete broukat dvacetkrát denně, a pak vám vyšumí z hlavy. Anebo jako výhodu, v podstatě žádná z devíti regulérních skladeb totiž není vata a těžko mezi nimi hledat jednoznačného favorita. Některé momenty ale za vypíchnutí určitě stojí.

To, že úvodní singl Today (Is Not The Day) příjemně naladí k dalšímu poslechu, nepřekvapilo. Nečekal jsem ovšem, že mě ještě nějaká píseň Sunshine dojme (Crimson Curse). Nečekal jsem ani, že mi nějaká píseň Sunshine bude připomínat U2 (The Echoes), a už vůbec bych nečekal, že mi to nebude vadit.

Sunshine: The Echoes

Rozervanost Moonshower And Razorblades nahradila temná melancholie; i když by takový titulní Karmageddon, nejrozjetější píseň z prvních devíti skladeb, běžnému posluchači rozhlasu stále ještě způsobil bezesnou noc, Sunshine na téhle desce došli asi nejblíž k mainstreamovému rádiovému kytarovkovému zvuku.

Sunshine: The Night Is On Fire

Zásluhu na tom má i světový zvuk desky a výborná produkce, o kterou se podělili Bernd Burgdorf a Dušan Neuwerth. Oproti předchozím dvěma albům takřka vymizely samply, nahradily je kytary a také hodně pro Sunshine netradiční vokály. Jak to asi bude fungovat naživo? Když slyšíte sladké “ú-ú-ú” v The Night Is On Fire, nutně musíte s textem zmíněné písničky nesouhlasit. This IS a pop song v tom nejlepším slova smyslu. Tím spíš škoda zpěvákovy stále stejně české angličtiny.

Sunshine - KarmageddonZávěr desky obstaral jakýsi bonus, ostrá skladba We Carry A Third World Briefcase, kterou Susnhine nazpívali spolu s Justinem Pearsonem z grindcorových

). V kontextu s předchozími devíti popovými kousky je na místě otázka, kam Buriánek a spol. dojdou příště?  

Sunshine – Karmageddon
Vydavatelství: Sony Music
Stopáž: 37:02
Seznam skladeb: Today (Is Not The Day), Seven Sins Seven Signs, NFNY, The Echoes, Crimson Curse, The Night Is On Fire, Poltergeist, Karmageddon, Astrogen Nostalgia, We Carry A Third World Briefcase

Témata:, ,