Susan Boyle i napotřetí šimrá

Jana-Moravcova

Susan Boyle, bývalá kostelnice s výtečným hlasem, už třetím rokem útočí na posluchačovy emoce alby se snivými coververzemi. Letošní předvánoční čas nemůže být výjimkou. Co kdyby se na citlivý příběh Susan Boyle zapomnělo? Škoda jen, že novinka Someone to Watch Over Me je navlas stejná jako předchozí dvě.

Ani napotřetí neudělala padesátnice Susan Boyle s dojemným příběhem, který chytil za srdce miliony jejích fanoušků, výjimku a nešla do rizika stoprocentně originální tvorby. Cestou na vrcholky hitparád (Susan Boyle už ja zease první), které dobývá i se současným albem, se drží jemných a zasněných melodií a namísto autorské tvorby zásobuje posluchače již slyšeným v novém kabátu. Letos oblékla například skladby Mad World (Tears for Fears, 1982), Both Sides (Joni Mitchel, 1968) či devadesátkovou hymnu Enjoy the Silence od Depeche Mode.

Susan Boyle se ke zpívání dostala skrze fenomenální úspěch v pěvecké soutěži Britain‘s Got Talent, kde zazpívala skladbu I Dreamed A Dream z muzikálu Bídníci. Bodrá dáma se zanedbanou vizáží se však takřka během noci vyšvihla na pravou britskou lady, jejíž příběh nepolíbené kostelnice, které nikdo nevěřil, dojímá kdekoho.

poll

Ačkoliv v osobní rovině zaznamenala obrovský posun, v hudbě se nikam posouvat nehodlá (ostatně pamatujete si, jak jí Lou Reed nechtěl loni nechal předělat hitovku Perfect Day?). I přes hudební jednotvárnost se však Susan Boyle i tři roky po úspěchu v soutěži těší veliké popularitě. Jak je to možné?

Za Susaniným úspěchem stojí několik důležitých faktorů – dojemný lidský příběh, hudební produkce blízká vrstevníkům a sympatická osobnost. Její příběh si lidé mezi sebou šuškají jako náboženství a snad se z něho časem stane jakási tajemná legenda.

Sen o proměně ze šedé myšky v krásnou labuť totiž sní nejen malé holky. Leckdo by si i v dospělém věku přál tak zásadní životní obrat a ze dne na den nabýt celosvětovou popularitu. Skrze písně Susan Boyle mohou tak být alespoň o krůček blíže velkému snu.

A jaká je Susanina nová deska? Zpěvačka na ní, snad k rozjímání při dlouhých zimních večerech, servíruje dříve velmi osobité kousky, které předělala v tak trohu bezpohlavní písničky. Ačkoliv v soutěži Susan ukázala, jak silný a plný má hlas, na albu pouští hlasivky z opratí jen výjimečně.

Jakoby omylem přidá plyn v pilotním singlu You Have to Be, který ale působí, jako by se Susan neustále kontrolovala a na pilu se nebála přitlačit je v refrénu. Nejvíce se odváže až ke konci alba ve fenomenálním závěru Return

Zbytek desky zpívá jakoby svázaná nutkáním nabídnout posluchači co nejjemnější melodie, aby snad sílou svého vokálu neurazila. Písničky pak ale splývají v jeden celek a nevyniknou ani jedinečné kousky typu Lilac Wine z 50. let. Jediný kousek, kterému jemné šimrání zpěvem vyloženě sluší, je titulní Gershwinovský kousek Someone to Watch Over Me, který vkusně a osobitě desku uzavírá.

Susan Boyle je dáma, která si zaslouží obdiv nejen za úspěch v soutěži, ale i za práci s hlasem, který začala Susan Boyle/Someone to Watch Over Meprofesionálně rozvíjet až v pokročilém věku. Její talent ale mladé posluchače nechytí ani tím, že bude předělávat hity. Jestliže nezkusí něco nového, zůstane zpěvačkou „pro starší a pokročilé“. Ale i tak bude pravděpodobně úspěch zaručen.

Susan Boyle – Someone Watch Over Me
Vydavatelství: Sony
Celkový čas: 33:36
Seznam skladeb: You Have To Be There, Unchained Melody, Enjoy The Silence, Both Sides Now, Lilac Wine, Mad World, Autumn Leaves, This Will Be The Year, Return, Someone To Watch Over Me

Témata: