Suzanne Vega opět potěšila Prahu. I skladbou o Václavu Havlovi

redakcekoule

Suzanne Vega má Prahu ráda, Praha zase miluje ji. Tahle pravda se ukázala i na včerejším koncertě v Divadle Archa, kam americká písničkářka dovezla své trio a novou desku Tales from the Realm of the Queen of Pentacles. Je na ní i písnička Horizon, věnovaná Václavu Havlovi. Fanoušky zejvně potěšila stejně jako výběr hitů.

Tuzemští fanoušci jsou své zpěvačce věrní už od 90. let, kdy do České republiky americká písničkářka Suzanne Vega jako jeden z prvních zahraničních interpretů začala jezdit pravidelně. Těžko si myslet, že by pětapadesátiletá zpěvačka nalákala novou deskou nové fanoušky; Divadlo Archa tak podle očekávání zaplnili odrostlejší posluchači, kteří si písničkářku oblíbili už s prvními nahrávkami v osmdesátých letech. Nutno podotknout, že Archa byla plná po strop a kvůli slabé ventilaci v kombinaci s pořádně parným letním dnem se v sále pomalu ždímala trika.

Poslechněte si Suzanne Vegu v Youradiu

Záchrana nálady ve zpocené Arše tak byla na Suzanne. Svůj set odstartovala s černým cylindrem na hlavě starší písničkou Fat man & Dancing Girl, pak už začala minitúra po aktuální desce Tales From the Realm of the Queen of Pentacles. Na ní spolu s dlouholetým parťákem Garry Leonardem vsadila na elektrickou kytaru a ambientně rockovější zvuk. Na specifické městské poetice textů se ovšem ani na novém albu nic nemění.

Newyorčanka, vychovaná programátorkou a portorikánským aktivistou v Harlemu, představila v Praze průřez všemi klasickými „Vega“ songy. V nové trojčlenné sestavě pak šikovně využila i působivé efekty na bicí a pětistrunný kontrabas (Jacob And the Angel). Čím větší rock´n´roll, tím víc bylo publikum nadšené.

Vega je elegantní a vtipná dáma, to se ví z dávných dob: když například na koncertě v Kongresovém centru v roce 1997 vypadla elektřina, zpěvačka část večera odtančila a odbrnkala na akustickou kytaru. V celodiváckou zábavu proměnila i včerejší totální výpadky textu jejího nejčerstvějšího kousku. Na závěr pak zazpívala píseň z nové desky inspirovanou životem jejího přítele Václava Havla Horizon, čímž si české posluchače získala úplně.

Děkovačka a přídavky proběhly na čtyřikrát, publikum ukončilo koncert ovacemi ve stoje. Je dobré vědět, že některé věci se nemění. Suzanne Vega má Prahu ráda, Praha zase miluje ji.

Suzanne Vega
Praha, Divadlo Archa, 22. července 2014
Text: Radka Kellnerová
Foto: Vojtěch Kubec

 

 

Témata:, ,