Suzanne Vega zpívala, hrála, vtipkovala a česky děkovala


Newyorská písničkářka Suzanne Vega předvedla v neděli v Uherském Hradišti to nejlepší ze své tvorby i svého umění. Téměř dvouhodinový koncert odehrála v komorním složení, ovšem v nekomorním prostoru na rozlehlém Studentském náměstí.

Americká folková zpěvačka Suzanne Vega přišla na pódium v elegantním bílém klobouku a zpívat vydržela téměř dvě hodiny. Doprovázeli ji baskytarista Michael Visceglia a kytarista Gerry Leonard, sama zpěvačka po většinu koncertu hrála na akustickou kytaru. Celkem zahrála přes dvě desítky songů napříč všemi svými deskami (za více než 20 let své kariéry natočila sedm alb a dvě „best ofka“).

Dobře naladěná zpěvačka zazpívala své největší hity
Nedělní koncert začala zpěvačka se sametově příjemným hlasem nejstaršími kusy Marlene on the Wall a Small Blue Thing ze své první desky z roku 1985, následoval citlivý Caramel z alba Nine Objects of  Desire (1996). Poté plynule přešla k její nejnovější desce Beauty & Crime vydané před dvěma lety a zahrála poctu Sinatrovi a jeho milé Frank & Ava. Následovaly opět starší, ale chytlavé hity Gypsy a Penitent, temné a znepokojující tóny basy doprovázely píseň My Favourite Plum. Ze stejného alba Nine Objects of Desire zazněl i song Tombstone, který Vega doplnila hláškou, že se jedná o krátkou a radostnou píseň, navzdory ponurému názvu.

Poslechněte si píseň Marlene on the Wall

Zpěvačka byla vůbec dobře naladěná, její typicky soustředěný výraz během hraní vždy vystřídal úsměv a vřelé díky, které často pronášela v češtině. V průběhu večera zazněl i její zbrusu nový kus nazvaný The Man Who Played God, velkým a dlouhým potleskem posluchači odměnili její nejslavnější hity Luka a Tom´s Dinner z desky Solitude Standing (1987). Na závěr dala Vega dva přídavky, pomalé songy Pornographer´s Dream a In Liverpool.

Poslechněte si píseň Tom´s Dinner

Koncert ukončilo ohlášení rušení nočního klidu
Sérii vystoupení předskokanů otevřela kapela Koňaboj, následoval vokální kvartet Fragile ze Slovenska a poté zahráli November 2nd (zpěvačka Saša Langošová pracuje na vlastním hudebním projektu s basistou od Suzanne Vega Mikem Viscegliou). World music seskupení Maraca mělo kvůli časovému skluzu vystoupit až po hlavní hvězdě večera, ale kvůli ohlášení rušení nočního klidu se už na pódium nedostalo.

Koncert se konal v rámci doprovodného programu Letní filmové školy, předtím měla Suzanne Vega koncerty společně s Čechomorem v Lokti, Praze a ve Ždáru nad Sázavou. Studentské náměstí je pro open air koncerty jako stvořené, velká betonová plocha je ze všech stran sevřená budovami, což zajistilo dostatek místa pro všechny i dobrou akustiku. Co by se dalo organizátorům vytknout, byl jediný stánek s pivem a občerstvením, což je na více než dva tisíce účastníků opravdu málo. Po celý večer se od stánku táhla dlouhá fronta žíznivých a hladových lidí.

Suzanne Vega
26. července 2009, Studentské náměstí, Uherské Hradiště