Svérázní The Radiostars balancovali na hranici nadsázky a kýče


Partička The Radiostars je netradiční hudební seskupení, které se specializuje na vytváření roztodivných hudebních koláží českých i světových hitů diskoték. Libuje si zejména v tom, že s jednotlivými styly si moc hlavu neláme a známým písničkám nasazuje punkovou nebo i metalovou podobu. Na svých webových stránkách mají The Radiostars napsáno, že se neštítí ničeho a jde jim čistě o zisk. Nejen o tom, jak se jim daří pracovat s nadsázkou a humorem, se snažili přesvědčit na včerejším koncertě plném hostů v pražském klubu Roxy.

Skupinu The Radiostars netvoří žádní nováčci v šoubyznysu, ale protřelí hudebníci z tuzemských kapel. Mikrofonu se ujal Looky mimo (zpěvák Letů mimo), bubeníkem je František Vrána (Tři sestry), na baskytaru hraje Šmity (Roe-Deer, The Prostitutes) a na kytaru mladej Vondráček (The Puppits).

Povedená nadsázka, nebo opravdu jen kýč?
Pro úvod včerejšího koncertu si tahle parta přichystala pár novinek. Spojení písní Sweet Little Something od Support Lesbiens a That´s Not My Name od britského objevu The Ting Tings by asi čekal málokdo, ale Basák Šmity Foto Vladimír Pohoreckýještě netradičnější bylo provedení oscarové písně Falling Slowly, která se ve své polovině zlomila do taneční popiny Human od The Killers. Různých netradičních spojení a míchání stylů bylo tolik, až z toho jednoho bolela hlava. V okamžiku, kdy na tuhle hru přistoupíte, vás už totiž nemůže nic překvapit. A postupně se neubráníte pocitu nudy.
Což o to, komunikace s publikem by kapele šla: zpěvák Looky se snažil občas vést dialog na téma alkohol, což ještě vylepšil basák Šmity, který za tónů písničky Voda živá přinesl na podnose kelímky s vodkou, které si diváci nadšeně rozebrali. Problémem kapely spíš byl – i vinou velmi omezených hlasových schopností zpěváka – v balancování na hranici skvěle vymyšlené nadsázky a naprostého kýče, který by zvládla i leckterá druhořadá venkovská kapela na večírku v kulturáku.

Hostů bylo dost a koncert zpestřili
Ještěže se do Roxy dostavili hosté, kteří se postarali o příjemné zpestření show. Členové skupiny The Fake TapesMC Jakobem ze Skyline si vystřihli parodii na chlapeckou skupinu Tokio Hotel a vzápětí zvládli i hiphopovou předělávku hitu od Led Zeppelin s textem opěvujícím kytaristu Vondráčka. Na pódiu se objevil i kytarista MejlaVypsané Fixy, předem avizovaný Jan Kalousek se skutečně jen mihnul a členové kapel Divokej Bill a Clou zahráli po jedné písničce.
Jako přídavek zazněla například i Video Kill the Radio Star, a The Radiostars skončili až Lookyho zvoláním: „Sejdeme se na baru!“

The Radiostars
5. května 2009, Roxy, Praha

Témata:, ,