Světové heavy metalové hvězdy přijedou na mega koncert do Prahy

Redakce

Motörhead, Saxon a Girlschool - trojice legendárních britských heavy metalových skupin se v příštím roce rozjede na společné turné, které zasáhne jen devět zemí. A Česká republika, kde tento triumvirát zahraje 18. února ve Fóru Karlin, bude jednou z nich!

„Nezapomeňte si s sebou vzít špunty do uší, protože Lemmy, Phil a Mikkey jsou tentokrát rozhodnutí publikum nešetřit a pořádně nahlas předvést, co jsou Motörhead zač a jak vypadá pořádný rock’n’roll!“ doporučují návštěvníkům pořadatelé turné.

„Znáte to klasické pořekadlo, že „pokud je to příliš nahlas, pak jste příliš staří“? Tak tentokrát vaše skutečné stáří otestujeme,“ dodávají s úsměvem Motörhead, kteří si nadcházející sérií koncertů se Saxon a Girlschool prodlouží oslavy letošních 40. narozenin, u jejichž příležitosti také v závěru srpna vydají nové, v pořadí již 22. studiové album Bad Magic.

Vyzbrojeni zbrusu novými alby vyrazí na turné i obě další kapely. Saxon do Prahy přivezou nahrávku Battering Ram, jejíž vydání ohlásili na 16. října, a Girlschool představí hříšnou novinku Guilty As Sin, která by rovněž měla spatřit světlo světa do konce roku.

Motörhead. Jednadvacet studiových alb, deset koncertních nahrávek, dvanáct kompilací a pět EP desek. Nespočet prestižních ocenění včetně Grammy, tisíce odehraných koncertů a desítky turné. Tak by se dala v číslech stručně charakterizovat kariéra Motörhead, kteří jsou často označováni také za průkopníky speed a trash metalu. Ať už jim tento titul náleží, či ne, zásadní vliv na vývoj nejen britské hard a heavy scény jim upřít v žádném případě nelze. Stejně tak jako nálepka světové „legendy“ a „kultu“.

Saxon vznikli v roce 1976 v South Yorkshire a stejně jako Motörhead a Girlschool patřili k nejúspěšnějším představitelům tzv. nové vlny britského heavy metalu. Dvě jejich alba se probojovala do pětice nejprodávanějších desek v Británii, čtyři jejich nahrávky se umístily v TOP 10 a osm v TOP 40. Za svoji dosavadní kariéru prodali Saxon více než 15 milionů desek a jejich vliv na svoji tvorbu přiznaly desítky světoznámých kapel – s Metallicou, Mötley Crüe, Panterou nebo Megadeth včele.

Girlschool jsou nejdéle existující dámskou hard rock a heavy metalovou kapelou, která na hudební scéně úspěšně působí už více než 35 let. Navzdory někola personálním změnám tvoří jádro skupiny stále tři její původní členky – Kim McAuliffe, Enid Williams a Denise Dufort. Oproti Motörhead, se kterými bývají Girlschool často spojovány, jejich diskografie čítá dodnes „pouze“ dvanáct alb. Třináctého by se jejich fanoušci měli dočkat do konce letošního roku.