Sweet Home Alabama aneb Jak Lynyrd Skynyrd poprvé hráli osvobozené Plzni

honza-m

Přestože z původní sestavy legendy jižanského rocku, skupiny Lynyrd Skynyrd, zbyl jen jeden muž, premiérový koncert v rámci plzeňských oslav sedmdesáti let konce druhé světové války si užili všichni přítomní: fanoušci i kapela, která chvílemi hrála jak utržená ze řetězu.

Legendární skupina Lynyrd Skynyrd, která už před více než  čtyřiceti lety pomáhala definovat škatulku „jižanský rock“ se v Česku představila vůbec poprvé. V její sestavě už přitom je jeden jediný člen z původního složení – kytarista Gary Rossington. Ostatní zakládající členové jsou už většinou mrtví: zpěvák Ronnie Van Zant byl jednou z obětí leteckého neštěstí v roce 1977, které tuhle kapelu na deset let zcela pohřbilo, další muzikanti jeden po druhém zesnuli v průběhu následujících let. Přesto hraní Lynyrd Skynyrd dodnes.

Repertoár koncertu měl potěšit především staromilce. Skládal se totiž bezvýhradně ze starých skladeb: „nejnovější“ songy What’s Your Name a That Smell byly třicet osm let staré, z alba Street Survivors (1977), které Lynyrd Skynyrd ve starém složení vydali jen tři dny před osudovou havárií. Páteř hodinu a půl dlouhého vystoupení tvořily skladby z debutové desky „pronounced leh-nerd skin-nerd“, která vyšla už v roce 1973. To, že Lynyrd Skynyrd na koncertech zcela opomíjejí svou novější tvorbu, která je s jejich „klasikou“ přinejmenším srovnatelná – ne-li lepší – je zkrátka všeobecně známý fakt, který jim je třeba odpustit.

Lynyrd Skynyrd jsou už dnes pánové v letech, na pódiu se ale proměnili v kluky: usmívající se bělovlasí kytaristé Ricky Medlocke a Mark „Sparky“ Matejka se s lehkostí a grácií předháněli ve zběsilých sólech, zatímco nestor Rossington jim rozvážně sekundoval v doprovodech. Nový baskytarista Johnny Colt (dříve hrál v Black Crowes) střídal na hlavě roztodivné pokrývky, zpěvák Johnny Van Zant, mladší bratr tragicky zesnulého Ronnieho, byl ve výtečné hlasové formě a s publikem komunikoval jako o život. „Bůh žehnej České republice, Bůh žehnej Spojeným státům,“ byla jeho nejčastější věta, a na pódiu, stejně jako v hledišti, se neustále střídala vlajka USA s vlajkou českou a „jižanským“ praporem Konfederace. Balada Simple Man, kterou kapela pravidelně věnuje americkým vojákům, tentokrát zazněla na počest Plzně a jejích osvoboditelů.

Drtivá většina publika ale čekala na dva notoricky známé kousky, které si kapela nechala na úplný konec: jakmile zazněly první tóny hymnické Sweet Home Alabama, prokřehlé diváctvo ožilo o tisíc procent a zpívalo si s Johnny Van Zantem každé slovo. A jako přídavek samozřejmě zazněl třináctiminutový opus magnum Free Bird, s velkolepým klavírním intrem nového pianisty Petera Keyse. Píseň, která začíná jako tklivá balada a graduje zběsilým jam sessionem, kde se celá kapela utrhne z řetězu, byla definitivní tečkou za koncertem, kterým Lynyrd Skynyrd svým fanouškům splatili letitý dluh.

Žlutý pes v čele s Ondřejem Hejmou, jenž Lynyrd Skynyrd zahříval pódium, byla asi nejlepší možná volba pro předkapelu: z jejich koncertu bylo výrazně slyšet, jak moc jejich tvorbu hlavní hvězda večera ovlivnila. Kromě vlastních kousků Hejma a spol. zařadili také skladbu Boogie No More od Molly Hatchet, věrných to jižanských souputníků Lynyrd Skynyrd, a závěrečnou Satisfaction od The Rolling Stones

Lynyrd Skynyrd
Plzeň, Plochodrážní stadión, 1.5.2015