Sylvester Stallone ožívá aneb 10 nejlepších akčních scén

Stefan-Titka

Dnes vstupuje do českých kin pokračování ultimátní testosteronové akce Expendables: Postradatelní 2. Sylvester Stallone chytil na stará kolena akční slinu a dokazuje, že ani v šestašedesáti nepatří do starého železa, stejně jako zbylý herecký ansámbl, jehož věkový průměr zapadá spíš do důchodcovských dramat. Při této příležitosti jsme se podívali ne desítku nejlepších akčních scén, co kdy vznikly.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější scény z akčních filmů? Dnešek, kdy do kin vstupuje druhý díl filmu Expendables: Postardatelní 2, jsme vybrali jako den, kdy si v tom uděláme pořádek. V komentářích se těšíme na vaše tipy na scény, na které se nedostalo (a podle vás mělo).

Nelítostný souboj: Ukázkové přepadení pro americké námořnictvo

Akční sekvence režiséra Michaela Manna si jen tak nespletete. Nemluvíme teď jen o obrazové složce, ale hlavně o zvukové. Přestřelky v jeho podání bývají většinou realistické, výstřely s divákem cukají. Jedna z nejlepších přestřelek vůbec je scéna přepadení banky.

Tvůrci měli na natáčení speciálního technického poradce, seržanta britských speciálních leteckých jednotek, což se na realistickém vyzněné hodně projevilo. Scéna přepadení se údajně promítá kadetům amerického námořnictva jako ukázkový příklad ústupu pod palbou nepřátel.

Kick-Ass: Takhle se stříhá na The Prodigy

V komiksovém hitu Kick-Ass sice excelovala spíše vražedně roztomilá Hit-Girl, v této scéně jí ale hlavní hrdina, který se postaví za muže pronásledovaného partou rváčů, směle konkuruje. Do uší duní Prodigy a jejich Omen, zatímco Kick-Ass kolem sebe zoufale máchá holemi a brání neznámého člověka; není v tom elegance, ale lopotné úsilí bojovat pro dobrou věc. Takhle to má vypadat, když střiháte akci na hudbu. Plusové body i za lehce patetickou tečku na závěr, která má ale emoce.   

Ong Bak 2: Nekraďte slony!

Nenechte se zmást idylickým úvodem s obrázky chlapce vezoucího se na slonovi, protože tohle má ke Knize džunglí daleko. Posvátného slona totiž na začátku filmu unesli a Tony Jaa ho měl rád natolik, že si sbalil svých pár švestek a z Thajska ho odjel hledat až do Austrálie.

Jestliže hvězda bojových umění Tony Jaa popírá svými kousky fyzikální zákony, thajští bojovníci/kaskadéři zase  popírají zákony anatomie. Kosti tu křupou ostošest, až z toho oči zůstávají navrch hlavy. Morální ponaučení? Nekraďte slony.      

Matrix: Střílečka v hale plné policajtů

V žebříčku samozřejmě nemůže chybět kultovní série Matrix, která má skvělých akčních scén na rozdávání. Není tedy divu, že se jí dnes budeme věnovat dvakrát.

Legendární scéna, v níž NeoTrinity rozstřílí celou halu policistů a neušetří ani jedinou kachličku na sloupech, je dokonalá i po letech. Jsme v Matrixu, takže kašleme na fyzikální zákony – efektní salta o zeď, ukázkové hvězdy obohacené o sebrání zbraně ze země a samozřejmě, že tečku tomu všemu udělá Keanu Reeves s pořádným nožním záhlavcem a nezbytnou pózou po dopadu. K tomu našláplí Proppelerheads a jejich Spybreak jako podkres pod vylétávající nábojnice a vlnící se černé pláště.

Matrix Reloaded: Netradiční zbraně v akci

Matrix Reloaded předcházela po prvním díle velká očekávání, která se z velké části naplnila. Největší atrakcí tehdy byla skoro patnáctiminutová adrenalinová honička na dálnici, ale my si připomeneme jinou, možná o něco komornější akci, známou jako Chateau battle.

Trinity a Morpheus si jdou po svých, zatímco Neo zůstává, aby jim získal čas a v architektonicky skvostné hale s výrazným točitým schodištěm bojuje proti matrixovským jedničkám a nulám. Ke slovu se dostanou i netradiční zbraně – palcáty, trojzubce nebo meče, takže si můžete být jistí, že mramorové sochy dlouho nevydrží. Zhruba stejně dlouho jako Neovi protivníci.

Rambo – Do pekla a zpět: Vy pochybujete o Sylvesterovi?

Ještě než natočil první Expendables, zopakoval si Sylvester Stallone svou legendární roli muže s červeným šátkem kolem hlavy. Většina fanoušků si tehdy ťukala na čelo: Rambo? Ve dvaašedesáti letech? To určitě. Jako poslední se samozřejmě smál Stallone, který film i režíroval. Zajímavost: Při natáčení této scény prý Sylvester myslel na všechny ty pochybovačné hlasy (a filmové kritiky, kteří sepsuli jeho Rockyho o dva roky dříve).

http://www.youtube.com/watch?v=2A8A3xCbPqE

Bournovo ultimátum: Knihou proti nepříteli

Trilogie o Jasonu BourneoviMattem Damonem v hlavní roli se povedla víceméně celá, ale poslední díl pod taktovkou režiséra Paula Greengrasse je nejnašlápnutější.

Bourne tu nejen skáče z balkónu na balkón a proskakuje okny, ale jeho bojové umění, se kterým pacifikuje své nepřátele, využívá prakticky všeho, co je v okolí zrovna k dispozici – třeba i knížky. Kdyby se McGyver uměl prát a nespoléhal se jen na svůj švýcarský nožík, vypadalo by to nějak takhle.

Terminátor 2 – Den zúčtování: Arnold a jeho efektní brokovnice

Terminátor 2: Den zúčtování byl ve své době co se akčního drajvu týče naprostá špička a ani zub času (21 let!) se na něm nijak zvlášť nepodepsal.

Bitka v obchoďáku, běžící T-1000, honička motorka vs. kamion a Arnold Schwarzenegger na Harleyi se svou efektně se nabíjející brokovnicí –  tyhle věci nezestárnou nikdy. Mimochodem, všechno se to odehrávalo v době, kdy už si James Cameron v hlavě chystal Avatara (recenze)a naštěstí ještě neexistovalo 3D.

Magadheera: Hollywood na drogách

Mohli bychom se hodiny přít o tom, co je na tomhle indickém filmu tak super, ale správně otázka zní: co není? Zapálení benzínu škrtnutím podrážky o zem. Rána pěstí, která spustí výbuch. Výbuch vykrytý poklopem od bůhvíčeho. Helikoptéra sestřelená džípem, který přeskočil propast. Uznejte sami. Bollywood je zkrátka takový bratříček Hollywoodu – akorát na drogách.

Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy: Podvod na závěr

Dobře, tohle je tak trochu podvod, ale musíte uznat, že ta scéna měla potenciál stát se nejlepší akční scénou všech dob…kdyby měl zrovna Harrison Ford náladu a Steven Spielberg čas.

http://www.youtube.com/watch?v=9KwMK78idpA

Témata:,