Symfonické monstrum: Muse chystají desku, která bude „jiná“

Stefan-Titka

Od vydání posledního alba Muse Black Holes and Revelations uplynuly tři roky. Na album sice navázala fenomenální koncertní šňůra „HAARP Tour“, z níž vzešlo stejnojmenné DVD zachycující atmosféru dva dny po sobě vyprodaného koncertu ve Wembley, ale… Fanoušci kapely si poslední dobou čím dál častěji kladou palčivou otázku: Jak to vypadá s novým, dlouho očekávaným albem?

Nová deska Muse bude určitě jednou z nejostřeji sledovaných novinek roku 2009. Po fanoušky i kritikou pozitivně přijatých albech Showbiz, Origin of Symmetry a Absolution přišlo Black Holes and Revelations, kterému někteří vytýkali až příliš elektronický zvuk a odklon od syrovosti. Teď se ale podle slov frontmana Matta Bellamyho můžeme těšit na ještě radikálnější posun; deska prý bude díky spolupráci s orchestrem znít mnohem „symfoničtější“. Bubeník kapely Dominic Howard už dokonce orchestrální část tituluje přezdívkou Symfonické monstrum.

Podívejte se, jak to vypadalo ve Wembley (Knights of Cydonia)

„Myslím, že v nadcházejících měsících budeme muset začít třídit to, co máme, a konkrétně si říkat: Tak co uděláme v téhle části? Zatím si totiž jen užíváme prozkoumávání všech možností, které můžeme nabídnout. Ale řekl bych, že to jde dobře,“ popisuje Matt Bellamy momentální tvůrčí proces.
O tom, že „to jde dobře“, se ostatně můžete přesvědčit sami na videích, které uživatel „nowheretom11“ postupně přidává na svůj profil (nějaké tipy, kdo náš záhadný Tom může být?). Jako první se objevilo zvláštní video, na kterém Dom strojovým rytmem bubnuje do bicích na louce, po které se prohání stádo ovcí. Na druhém videu se pro změnu ocitáme na záchodě, kde chlapci na mikrofon nahrávají louskání prstů. Při takovém stylu práce pak člověku dochází,  proč se na novou desku čeká dlouhé tři roky…

Bubeník a stádo ovcí. Hlavně držet rytmus

Luskáme prsty na toaletě, proto nám to celé trvá tak dlouho

Zatím poslední stopa je hodně čerstvá (28. březen 2009), posluchači s ní ale konečně dostávají  malou ochutnávku, jak by to celé mohlo ve finále znít. Už slyšíte ty varhany, rozléhající se po stadionech?

Žádné oficiální datum vydání desky zatím kapela neoznámila, záhadný zůstává i název nahrávky. Jak to tedy nakonec se Symfonickým monstrem dopadne, to se zřejmě nedozvíme dřív než v listopadu. V ten samý čas totiž kapela plánuje návrat na pódia. Ohlášeno bylo turné po Anglii, Evropě (Praha? Prosím!) a Americe, kde Muse „předskočí“ slavnějším

Témata:,