Symfonický metal Apocalyptica znovu zasahuje, pozor na psotníček!

Jiri-Vanek

Finská skupina Apocalpytica přichází po třech letech s novým, už sedmým albem nazvaným příhodně 7th Symphony. Trojice violoncellistů s bubeníkem se na něm částečně vrací ke svému přelomovému albu Cult. Barevná a pestrá deska opět dokazuje, že slovo metal nemusí být sprosté ani pro většinového posluchače.

Apocalyptica ušla za sedmnáct let existence dlouhou cestu. První dvě desky složené z violoncellových coverů slavných metalových kapel přitáhly zaslouženou pozornost. Od třetího alba Cult začali pánové zvuk svých nástrojů efektovat, používat bicí a zpěv – jejich produkce se tak začala blížit standardnímu hraní hard & heavy kapel. Přesto ale mnohdy zůstává rozum stát, jaké zvuky jsou muzikanti ze svých nástrojů schopni dostat. (Na stranu druhou, škarohlíd by se občas mohl ptát, zda hrát takové party na violoncello už není pouhá manýra. Konvicí na čaj sice taky zatlučete hřebík, když si dáte pozor, ale moc praktické to není.)

První singl z desky, skladba End of Me

http://www.youtube.com/watch?v=efojzMwLIK0

Asi nejzajímavějšími kusy jsou proto úvod a konec desky 7th Symphony. Epické vrstevnaté skladby At the Gates of Manala a Rage of Poseidon (s názvy tak pravověrně metalovými, že mi připadá, že se za nimi skrývá pomrkávání přivřeným okem kapely) opět posouvají hranice toho, jak může znít violoncello.
Nejpřístupnějšími písničkami na deskách Apocalyptiky pak bývají pravidelně ty s hostujícími zpěváky – na 7th Symphony jsou jako obvykle čtyři. Nejpřístupnější, což bohužel mnohdy znamená i nejméně nápaditý, jsou jak první singl (našláplá End of Me s Gavinem RossdalemBush), tak balada Not Strong Enough s Brentem Smithem ze Shinedown (

) se bohužel na playlisty rádií nedostane; nepřipravení posluchači by z klasické deathmetalové jízdy mohli chytit psotníček.
Zbývají dvě klasické balady (kde violoncella, světe, div se, znějí konečně jako opravdová violoncella): Beautiful a Sacra, vrstevnatá kompozice On the Rooftop with Quasimodo a hlavně 2010, zběsilá jízda s brutálními bicími Apocalyptica - 7th SymphonyDava Lombarda ze Slayer.

Pro spoustu lidí asi zůstane Apocalyptica jen tou partičkou Finů, co hraje divný metal. Je to škoda. Tenhle metal totiž hraje partička z konzervatoře s violoncelly postavenými proklatě nízko.

Apocalyptica – 7th Symphony
C
elkový čas: 57:08
Vydavatel: Sony Music
Skladby: At the Gates Of Manala, End Of Me, Not Strong Enough, 2010, Through Paris In a Sportscar, Beautiful, Broken Pieces, On the Rooftop With Quasimodo, Bring Them To Light, Sacra, Rage Of Poseidon, The Shadow Of Venus

Poslechněte si Apocalypticu na YouRadiu

Témata:,