Syntezátorová spartakiáda diamantové předskokanky Coldplay

Jana-Moravcova

Začínala jako indie-pop, transformuje se v čisté taneční electro. Marina & The Diamonds přijede s novou image v září do Prahy jako předskokanka Coldplay a přiveze s sebou i nejnovější album Electra Heart, které je zároveň jejím novým alter egem. Roztančit Prahu - pravděpodobně žádný problém, neunudit davy však bude trošku oříšek.

Když šestadvacetiletá uhrančivá černovláska (dnes blondýnka) z Walesu před dvěma lety na debutu The Family Jewels okouzlila svět skvělými přechody z výšek do hloubek, svitla naděje – je tu zajímavá hvězdička, která dělá civilní (indie) pop pro masy.

Poslechněte si Marinu v YouRadiu

Jenže jiskra naděje s příchodem alter ega Electra Heart skomírá. Marina & The Diamonds je najednou schizofrenní dáma, která našla zalíbení v dunících syntezátorech nenápadité taneční elektroniky, zároveň ale nezanevřela na své pěvecké přednosti a cit pro harmonii. Je to ještě balanc na hraně mezi otravným mainstreamem a dobrými nápady?

Dvojí kvalita nové Mariny & the Diamonds je výsledkem křížení inspirace popovými fenomény typu Katy Perry a hlasových dispozic I Blame Coco či Clare Maguire. Skladby Primadonna a Homewrecker by nepozorný posluchač mohl podle polohy zpěvu snadno přisoudit právě Perry, Bubblegum Bitch zase jako by vypadla z alba charismatické I Blame Coco (ovšem kromě potřeštěného textu). Černovlasou divu Clare Maguire zase připomene The State of Dreamin

Nová Marina ale není jen bezhlavé dunění beatů. Svižnou první část střídá poklidnější závěr v podobě méně temperamentních, zato mnohem zábavnějších kousků Teen Idle, Valley of the Dolls či Hypocrates. Oproti zbytku alba je jejich zvuk až zázračně vyčištěný od nadbytečného synth balastu a Marina poprvé nechává posluchače, aby si její talent a podmanivý vokál vychutnali v plné kráse.

Schizofrenní poloha je tu ale patrně na místě. Sama zpěvačka vyjádřila před vydáním desky největší obavy ze ztráty sebe sama. A pokud tohle má být Marina & the Diamonds ve své nejodhalenější podobě, omluvte olympiádu syntezátorů tam, kde by nemusela být, a plně si vychutnejte střízlivější část osobnosti Electra Hearts.

Možná to byl právě neodolatelný šarm uhrančivé Mariny, který učaroval i Chrisu Martinovi a spol. Spolu s „diamanty“ si zahraje během evropské části Mylo Xyloto Tour.Živě ji tak jako předskokanku uvidíte Electra Heartpři zářijovém koncertě Coldplay v Praze.

Marina And the DiamondsElectra Heart
Celkový čas: 46:51
Vydavatel: Atlantic Records
Seznam skladeb: Bubblegum Bitch, Primadonna, Lies, Homewrecker, Starring Role, The State of Dreaming, Power & Control, Living Dead, Teen Idle, Valley Of the Dolls, Hypocrates, Fear And Loathing

Témata:,