System Of A Down jsou tu. Poslechněte si jejich TOP 5

AlenaVlkova

Odpoledne a večer se areál holešovického Výstaviště otřese v základech. Po patnácti letech se totiž do Česka vrací v plném složení kapela System Of a Down v čele se zpěvákem Serjem Tankianem. Půdu skupině připraví americká punková legenda NOFX, irsko-američtí celtic punkeři Flogging Molly a metal-corová parta Killswitch Engage. Začíná se v 16:00, hlavní hvězdy přijdou na řadu ve 20:30. Jako předkrm nabízíme pět nejlepších skladeb SOAD.

Sugar

Skladba Sugar je jednou z prvních písní, kterou kdy System Of a Down vydali. Objevila se na prvním demo snímku a byla také součástí prvního řadového alba System Of A Down (1998). Od té doby ji SOAD hrají téměř pokaždé, většinou jí koncert končí. Stejně jako v rámci Ozzfestu (2006), po němž následovala několikaletá přestávka.

Poslechněte si System Of a Down v Youradiu

Přestože se nejedná o nejslavnější skladbu SOAD, patří k nejzajímavějším. V klipu se prolínají záběry armády, válek, sociálních nepokojů, holocaustu a jaderných výbuchů. Jednotlivé náznaky, například otáčející se koláč s nápisem Aspartam zabíjí nebo záběry z německého filmu Metropolis, poukazují stejně jako text samotný na společnost ovládanou systémem, jehož moc si lidé neuvědomují. Slovo sugar tu figuruje jako toxický prvek, který lid ovládaný systémem zabíjí; aspartam se používá k umělému slazení, kombuchoví lidé, jež píseň zmiňuje hned v úvodu, zase odkazují na nápoj kombucha vyráběný z oslazeného čaje, který farmaceutické firmy podstrkují jako záruku zdravého životního stylu. Zkrátka, jak Serj Tankian zpívá: Se svým životem hrajeme ruskou ruletu, komu můžeme věřit?

 

Chop Suey!

Singl Chop Suey! se dostal na světlo světa na začátku září roku 2001 jako část nejúspěšnějšího alba Toxicity, které se po vydání v Americe vyhouplo na 1. místo hitparády. Díky skladbě Chop Suey! získali SOAD také první nominaci na cenu Grammy a do dnešního dne si písničku na YouTube pustilo přes 150 miliónů lidí.

Původně se měla skladba jmenoval Suicide (sebevražda), následně ale dostala název Chop Suey!. Chop Suey je také slovní hříčka – jedná se totiž i o čínské jídlo pocházející z Ameriky a v klipu můžeme v jednom momentě vidět Serje Tankiana, jak se svými fanoušky tento pokrm pojídá. Hlavním tématem skladby je sebevražda a její ospravedlnění. Podle slov kytaristy SOAD Darona Malakiana je každý z nás okolím souzen rozdílně podle toho, jak zemře. V textu se SOAD odkazují také na poslední slova Ježíšova, která pronesl na kříži: „Otče, do tvých rukou poroučím svého ducha.“

http://www.youtube.com/watch?v=CSvFpBOe8eY

Aerials

Ze stejného alba Toxicity (2001) pochází také skladba Aerials, jejíž význam fanoušci často rozebírají na internetu. Hlavní postavu ztvárňuje malý chlapec, jenž se stane středem pozornosti. Ta mu sice přinese slávu a peníze, jeho osamělost to ale nanahradí. Klip i text jsou však ve skutečnosti mnohem složitější a význam tu má každý detail.

Na albu se objevuje i rozšířená verze skladby, která pokračuje v čase 3:58 a nese název Arto. Tento arménský církevní chorál vznikl ve spolupráci s turecko-arménským hudebníkem Artem Tunçboyacıyanem.

B.Y.O.B.

V květnu 2005 vydali SOAD čtvrté album Mezmerize, které dostalo platinovou desku. Nejúspěšnější singl je písnička B.Y.O.B., která kritizuje válku v Iráku a konflikt samotný označuje jako párty Spojených států amerických. Na živých koncertech pak kytarista Daron vždycky vyzývá publikum, aby samostatně zpívalo text why do they always send the poor?

http://www.youtube.com/watch?v=zUzd9KyIDrM

Lonely Day

Ještě téhož roku, na podzim 2005, vyšlo zatím poslední album SOAD Hypnotize. Stejně jako Mezmerize se i tahle deska umístila na prvních místech hitparád a díky tomu se SOAD stali spolu s The Beatles a rapperem DMX jedinými umělci, kterým se kdy podařilo během roku takto uspět se dvěma nahrávkami. Skladba Lonely Day je jedním z mála dojáků z dílny SOAD. Výjimečně tu není třeba sáhodlouze přemýšlet nad skrytým poselstvím, název mluví jasně. Vokály zde namísto Serje přebral autor skladby kytarista Daron.

 

Témata:,