Sziget 2014: Lily Allen se procházela mezi lahvičkami, Macklemore zdržoval

ondrejbambas

Maďarský festival Sziget se přehoupnul do druhé poloviny. Kritický čtvrtý den přinesl déšť, který se postaral o bahno, takže večer už nebylo jediných čistých bot. Nikomu, ani upraveným slečnám v šatech, to ale nevadlo, jelikož dni kraloval pop s Lily Allen a Macklemorem & Ryan Lewisem v čele. A to, že jejich sety měly k dokonalosti daleko, taky nevadilo nikomu.

Lily Allen letos vrátila na scénu jako Sheezus(recenze desky). Parodický název naznačil přístup, se kterým hodlá pokračovat i coby dvojnásobná matka. A humor, včetně zesměšňování sebe sama, přenáší i na pódium. Lily nepatří mezi pop divy ani poprockové rebelky, ostatně do těchto kategorií ani nikdy nemířila. Hledá si vlastní cestu, po níž by mohla svou hudbu prezentovat, a nekompliovaná show se zdá být tou správnou.

Poslechněte si Lily Allen a Macklemora v Youradiu

Pódium zdobí obří kojenecké lahve, v pozadí běží jednoduché animované koláže a kapelu občas doplní několik tanečnic.  Lily se po stagi víceméně pouze prochází, občas si sedne a písničky proloží poznámkou či komentářem směrem k davu. U toho se zjevně baví (jako když trefila míčem fanouška přímo do hlavy) a bezprostřednost dokáže přenést i na publikum, které tak kýve hlavou, pohupuje se a nejznámější písničky odzpívá s ní. Nesinglové skladby jsou pak prostě jen písničky, jejichž kvalitu nezvedla ani kapela, která se nijak výrazně nesnažila. A nikterak oslňující nebyl ani cover Somewhere Only We Know od Keane. I když Allen mohla set klidně o něco zkrátit, ve výsledku to bylo všem, včetně zpěvačky samotné, jedno. Festival se veze v pohodovém módu a angličtí fanoušci, jichž stálo před pódiem dost, měli radost.

Jestliže Lily Allen zvládne i set, který zavání přesčasem, to samé se nedá říct o Macklemoreovi s Ryan Lewisem, kteří momentálně jedou evropské turné po velkých festivalech, což znamená, že jejich vystoupení pravidelně přihlíží třicetitisícové davy. Jenomže hodinu a půl dlouhou performanci prostě Macklemore & Ryan Lewis neutáhnou. Sláva přišla k umělci velice rychle a písničky, které by mohl před tak velkým davem prezentovat, mu chybí.

Minimálně půlhodina tak patří průpovídkám a zdlouhavému děkování, představování jednotlivých členů skupiny a opakovanému vybízení k potlesku a skandování. Téměř všechny skladby sice dokážou fanoušky dostat do maximálního varu, dokonce ani tolik nevadí zopakování hitu Can’t Hold Us, ale v „dynamické pauze“, kdy stihnete dojít na záchod a cestou zpátky ještě vystát frontu na nové pivo, euforie rychle opadá a zbytečné natahování jednoho brzy otráví.

Macklemore je spíš básník než rapper a v písničkách vypráví o „velkých věcech“, takže díky dobře vymyšlené hudbe se mu daří oslovovat masy.  Optimální způsob, jak spojit intelektuálské choutky se zábavou, ale stále nenašel. Uvidíme, jak ve věci postoupí na nové desce, na níž od září intenzivně pracuje.

Festival Sziget 2014
Budapešť, den 4., 14. 8. 2014
Hlavní hvězdy: Lily Allen, Macklemore & Ryan Lewis

Témata:, ,