Tajemná místa v České republice: Znáte je?

Redakce

Tajemných míst u nás v republice máme dost - hrady, zámky, kláštery, hřbitovy. Jsou záhadná, opředená tajemstvím a lákají mnoho návštěvníků. Navštívili jste i vy tato místa?

  • Smírčí kříže u Lokte

Asi každý z vás někdy slyšel o hradě Loket v západních Čechách, kde byl vězněn Karel IV. Věděli jste ale, že nedaleko něj se nachází také smírčí kříže? Najdete je jak jednotlivě, tak po skupinách. Nejlépe dostupné jsou tři z nich, ke kterým se dostanete ze silnice č. 209 vedoucí z Lokte do Nového Sedla. Všechny jsou kamenné, žulové, ale proč vznikly, nikdo neví a doteď to tak zůstává záhadou. Nejčastěji jsou však spojeny se smírčími smlouvami mezi rodinami oběti a vraha. Někdo v nich může spatřovat hraniční mezníky. Kdo ví?

  • Klášter Rosa Coeli

Tento skvost naleznete v Dolních Kounicích u Brna.  Klášter Rosa Coeli neboli Růže nebeská tedy Panna Marie, které je také zasvěcen, byl založen již ve 12. století moravským velmožem Vilémem jako pokání za jeho život, kdy vraždil, znásilňoval. Usídlila se zde komunita premonstrátek. Ve 14. století započala jeho přestavba, v 18. století jej pak zachvátil požár. Dnes je jeho vlastníkem (toho, co zbylo) brněnské arcibiskupství. Vchází se do něj gotickým portálem, za zmínku určitě stojí křížová chodba a Rajská zahrada, kde se pěstovaly bylinky. S tímto místem se pojí několik pověr, záhad. Například v Rajské zahradě je zasypaná studna, ve které má prý být schovaná zlatá kachna rodící jednou za rok stříbrné vejce, a rovněž se má ve studni nacházet chodba vedoucí až na nedaleký zámek. A co dál?  V 16. století se zde měla odehrávat úplná smilstva mezi Martinem Göschlem a jeptiškami. Hříšník Martin byl mučen a 11 jeptišek bylo zavražděných místními obyvateli. V klášteře proběhla krvavá jatka. Je zajímavé, že dnes sem lidí jezdí dobíjet pozitivní energii, která odtud proudí a zlepšuje tak náladu.

  • Poklad na hradě Potštejn

Kdo z nás nikdy nechtěl najít poklad? Máte šanci, protože dle pověsti jeden takový existuje na hradě Potštejn. Ve 14. století zde prý sídlil odbojný rytíř Mikuláš, který trápil celé okolí. Loupil, kradl, přepadával – prý šlo o rodinnou mstu. Zajímavé je, že rytíř Mikuláš opravdu existoval a žil na hradě Potštejn, kde byl také po nájezdu královy armády pohřben pod ruinami stejně jako bohatství, které získal. Nenašel jej ani hrabě Chamaré, který hrad provrtal skrz naskrz. Šanci máte třeba vy.

Turistika v zahraničí: Kde si ji nejvíc užijete?

5 nejkrásnějších jeskyní, které musíte vidět, než zemřete